Dermatologlar, sürekli yüz maskesi takmaktan kaynaklanan cilt sorunlarının tedavisi konusunda çeşitli önerilerde bulunuyorlar. Covid-19 pandemisinden korunmak için sürekli olarak maske takmak zorundayız. Halka açık yerlerde, solunum damlacıkları yardımıyla yayılan virüsten korunmak için maske kullanmak, olabilecek en etkili tedbirdir.
Maske nedeni ile cildinizde akneler oluşuyorsa, bu konuda yalnız değilsiniz. Maske aknesi bir başka deyişle ‘’maskne’’ olarak tanımlanan bu sorun, maske kullanan insanlarda yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.
Uzun süre maske takmak hem sivilce oluşumuna hem de ciltte kızarıklık, şişlik ve tahriş gibi sorunlara yol açabilir. Bu yazımızda maske kullanırken cilt sorunları, tedavi yolları ve maskne oluşumunu önleme konularında bilgi veriyoruz.
Maskenin Cilde Etkileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yüz maskesi takmanın neden olabileceği cilt problemleri, genel olarak ‘’maskne’’ sözcüğü ile tanımlanıyor. Genel olarak, maskne rahatsızlıkları denildiğinde kast edilenler şunlardır:
Akne: Akne cilt yüzeyinde yer alan gözeneklerin yağ ve ölü deri hücreleri ve kir ile tıkandığında oluşur.
Rosacea (Gül Hastalığı) : Eğer gül hastalığı gibi bir probleminiz varsa, maske takmak bu sorunu tetikleyebilir. Uzun süre maske takmak, cildinizde sivilce ve kızarıklık oluşumuna yol açar.
Kontakt Dermatit : Kontakt dermatit alerjen bir cildiniz olduğunda ve cildiniz maske materyaline duyarlı ise ortaya çıkar. Kontakt dermatit cildi tahriş etmesinin yanı sıra ciltte kabarcıklara ve kızarıklığa yol açabilir.
Folikülit: Folikülit ya da tüy kökünde oluşan enfeksiyonlar, sivilce gibi şişkinliklerin oluşumuna yol açar. Folikülit kaşıntılı ya da ağrılı olabilir.
Maskne Neden Olur?
Her bireyin cildi farklı olduğu için maskne farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Pek çok vakada maskne tıkanmış gözeneklerin sonucudur. Başlıca maskne sebepleri şunlardır:
- Cildinizde doğal olarak yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri bulunur. Bunların üzerine maske takılması bahse konu maddelerin birikerek gözeneklerinizin tıkanmasına sebep olabilir.
- Maske takarken sürekli nefes alıp verdiğiniz için soluğunuzdan çıkan nem, belli bir bölgede hapsolur. Böyle bir ortam akne riskini arttırır.
- Sürtünme, akne riskini artıran bir başka faktördür. Maske malzemesi cildinize sürünür. Bu sürtünme de cildinizde tahrişe yol açabilir.
- Maskenizin yapıldığı malzemeye alerjiniz olabilir. Maskelerin bazıları yapım aşamasında kimyasallar ile muamele edilir. Bazı maskeler de cilt üzerinde sertleşir. Yıkanabilir maskelerin kokulu bir deterjanla yıkanması sonucunda da, deterjan alerjisi nedeniyle cildiniz tahriş olabilir.
Maskne Tedavisi
Maskne probleminiz olsa da, maske takmaya devam etmek zorundasınız. Hem kendinizi hem de çevrenizdekileri Covid-19’dan korumak için, maskne sorununa rağmen ağzınızı ve burnunuzu maske ile kapatmamız gereklidir. Masken semptomları tedavi edilebilir.
Şimdi masken etkilerini hafifletmek için yapılabileceklere göz atalım.
Düzenli Olarak Yüzünüzü Yıkayın
Yüzünüzü düzenli olarak yıkamayı ihmal etmeyin. Pandemi süresince cildinizin sağlıklı kalması için rutin cilt bakımınıza ara vermeyin. Rutin cilt bakımı adımları arasında yüz yıkamak da vardır. Her gün 1 kez sabah, 1 kez akşam olmak üzere yüzünüzü yıkayın. Yüzünüz terledikten sonra ya da eve gelip maskenizi çıkarttığınızda yüzünüzü yıkayın. Yüz yıkama sırasında tercihan ılık su kullanın.
Yüzünüzü yıkadıktan sonra temiz bir havlu ile kurulayın. Bütün bu işlemleri yaparken cildinizi ovalamayın. Yüzünüzü ovmak, cildinizi tahriş eder.
Yumuşak bir Temizleyici Kullanın
Yumuşak bir temizleyici, cildinizden fazla yağı, teri ve bakterileri uzaklaştırır. Temizleyici kullanırken içeriğinde alkol ya da parfüm bulunmayanları tercih edin. Bu bileşenler cildi tahriş edebildiği gibi zaten var olan semptomların iyileşme süresini de uzatabilir.
Eğer yüzünüzde maske tahrişleri çok şiddetli ise benzoik peroksit ya da salisilik asit içeren bir temizleyici kullanın. Hassas bir cilde sahipseniz, dermatoloğunuza danışarak sizin için en uygun temizleyiciyi öğrenin.
Komedojenik Olmayan Nemlendirici Kullanın
Yüzünüzü yıkadıktan sonra, nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin. Bu amaçla kullandığınız nemlendiricinin gözenekleri tıkamayan komedojenik olmayan bir ürün olmasına dikkat edin.
Kortizonlu Kremler ve Seramid İçeren Nemlendiriciler Kullanın
Maske cildinizi tahriş ettiğinde, hırpalanan bölgeye seramid içeren bir nemlendirici ve hafif kortizonlu bir krem sürebilirsiniz. Böylece cildinizdeki kaşıntı ve tahrişten kurtulursunuz.
Makyaja Ara Verin
Maske tahrişlerinin tedavi sürecinde, makyaj yapmaya bir süre ara verin. Makyaj için kullanmanız gereken kapatıcı, fondöten, allık vb. ürünler cildinizdeki gözenekleri tıkayabilir. Böyle bir durumda iyileşme süreci yavaşlar.
Maskne Oluşumunu Önleme Yolları
Maske takma alışkanlığına uzunca bir süre devam edeceğinizi düşünürsek, maskne oluşumunu önlemek için bazı tedbirler alabiliriz.
Yıkanabilir Maskeleri Her Kullanımdan Sonra Yıkayın
Maskenizi yıkamadan ikinci kez kullanmayın. Maske yıkamak için hipoalerjenik çamaşır deterjanı tercih edin. Yıkadığınız maske, tamamen kurumadan yüzünüze takmayın.
Maske Takmadan Önce Cildinize Antibiyotikli Krem Sürün
Maske takılmasını takiben bakterilerin ciltte birikerek, sivilceye yol açması sık rastlanan bir durumdur. Bu durumun önlenmesi için dermatologlar, yüz maskesi takmadan önce cildinize topikal olarak antibiyotik içeren krem sürmenizin yararlı olacağını belirtiyor.
Tek Kullanımlık Maskeleri İkinci Kez Kullanmayın
Tek kullanımlık maskeleri kullandıktan sonra kapaklı bir çöp kutusuna atın. Kesinlikle tekrar kullanmayın. Elinizin altında daima birkaç yedek maske bulundurun.
Her 4 Saatte Bir Maske Değiştirin
Amerikan Dermatoloji Akademisi maskenin en fazla 4 saat sürekli takıldıktan sonra, 15 dakikalığına çıkarılmasını ve yüzün havalandırılmasını önerir. Maske molası verirken, kalabalık ortamlarda olmamaya dikkat edin. Maske molası öncesi mutlaka ellerinizi yıkayın.
Maske Takmadan Nemlendirici Sürün
Cildiniz kurumaya meyilli ise, maske tarafından kolaylıkla tahriş olabilir. Komedojenik olmayan bir nemlendirici, cildinizi nemlendirir ve maske ile cildiniz arasında bir kalkan oluşturur.
Cildinizde Sorun Olmaması İçin Doğru Maske Kullanın
Maske seçerken, maskenizin taşıması gereken özellikler şunlardır:
- Maske yüzünüze sıkıca otursun, fakat çok sıkmasın.
- Maskeniz 2 ya da daha çok kumaş katmanına sahip doğal ve yumuşak kumaştan yapılmış olmalıdır. (pamuk vb.)
- Naylon ya da suni ipek türü sentetik kumaşlardan imal edilen maskeleri kullanmayın. Bu malzemeler cildinizi tahriş edebilir.
Maske Taktıktan Sonra Yüzünüzü Yıkayın
Eve gelip maskenizi çıkardığınızda, yüzünüzü yumuşak bir temizleyici ile yıkayın. Daha sonra cildinize uygun bir nemlendirici sürün. Maske kullanırken cilt sorunları ile karşılaşmamak için maskenizi çıkardıktan sonra yüzünüzdeki terin uzaklaştırılması için yüzünüzü yıkamayı ihmal etmeyin.