Susam yağı çok uzun yıllardan bu yana güzellik endüstrisinde kullanılmaktadır. Susam yağı genel olarak iyileştirici ve yağlayıcı özellikleriyle bilinmektedir. Bu yazımızda susam yağının saçınıza faydaları ve yan etkilerinden bahsediyoruz.
Susam Yağı Nedir?
Susam yağı, susam ( Sesamun Indicum) tohumlarından elde edilir. Saçların uzaması ve kafa derisinin sağlığının korunmasında yaygın olarak kullanılır. Susam pek çok temel besin maddesi içeren kıymetli bir tohumdur. Susam yağının saçı besleyici etkisi saç kökünden, uçlara doğru olur.
Susam yağı esansiyel yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Ayrıca susam yağı kafa derisi ve/veya saçta oluşabilecek problemlerin tedavisine yardımcı olan antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuvar bileşikler sahiptir. Bunların yanı sıra B ve E vitaminleri ile magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Bahse konu vitaminler ve mineraller saçların köklerinden beslenerek, kuvvetlenmesini sağlar.
Susam Yağının Saça Faydaları
Susam yağının saçlara başlıca faydaları şunlardır:
1. Susam Yağı Saç Uzamasını Destekler
Susam yağı bileşiminde bolca omega-3 ve omega-6 yağlarını içerir. Bu tip çoklu doymamış yağ asitleri saçın hızlı uzamasını destekler. Bu çoklu yağ asitlerinin eksikliği ise saç kaybına yol açabilir. Bunların yanı sıra susam yağı kan dolaşımını da düzenleyerek, saç köklerinin düzenli olarak beslenmesini sağlar. Bütün bunlar saçların sağlıklı ve hızlı uzamasına yardımcı olur.
Susam yağında bulunan bir başka bileşik, oleik asittir. Oleik asit susam yağının saç derisine kolayca nüfuz etmesini sağlar. Oleik asit saç derisine kolayca nüfuz ettiği için saçlar kimyasal hasar gördüğünde, iyileşmesini çabuklaştırır.
2. Susam Yağı Kepek Tedavisine Yardımcı Olur
Susam yağı bileşiminde bulunan antimikrobiyal maddeler yardımıyla, kepek tedavisine de yardımcı olabilir. Her gece yatmadan önce düzenli olarak saç derinize susam yağı masajı yaparsanız, kafa deriniz rahatlar ve kepeklerde azalma gözlenir. Yapılan araştırmalar, susam yağının kafa derisini nemlendirebileceğini ve kepekle ilgili olarak saç derisinde oluşan pullanma ve kaşıntıyı tedavi edebileceğini bildiriyor.
3. Susam Yağı Saç Derisinin Kuruluğu İle Savaşır
Susam yağı, yumuşatıcı özelliklere sahiptir. Saç yağında yer alan yağ asitleri saç derisini kurutabilir. Susam yağı, saç köklerine ve saç derisine derinlemesine nüfuz ederek, saç kuruluğunu giderir.
Birebir oranında (eşit miktarda) karıştıracağınız susam yağı ve limon suyu karışımını saç derinizin kuruluğunu azaltmak için kullanabilirsiniz. Bu amaçla takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Elde ettiğiniz karışımı saç derinize parmak uçlarınıza iyice yedirin.
- Karışımı bütün kafa derinize dairesel hareketlerle masaj yayın.
- Bir gece bekleyin.
- Ertesi sabah şampuanla yıkayın.
Bütün gece beklemek size uygun değilse, bir havluyu sıcak suya batırın ve başınıza sarın. Bu durumda 30 dk. bekledikten sonra, saçınızı şampuanla yıkayın. Sıcaklık, susam yağının kafa derinize derinlemesine nüfuz etmesini kolaylaştırır.
4. Susam Yağı Erken Beyazlaşan Saçları Onarabilir
Sürekli ve düzenli olarak saçınıza ve kafa derinize susam yağı ile masaj yapmak, saçlarınızın erken beyazlaşmasını önleyebilir. Susam yağının saça faydaları arasında yer alan bir özelliği de saçları koyulaştırabilmesidir. Bunun nedeni susam yağının içeriğindeki antioksidanlardır.
5. Susam Yağı Saçları Zararlı UV Işınlarından Koruyabilir
Güneşten gelen UV ışınları, hem cildinizi hem de saçlarınızı olumsuz etkiler. Susam yağı saçınız ve güneş ışınları arasında doğal bir kalkan oluşturur. Güneşten yansıyan UV ışınlarının % 30’unun saça geçmesini önler. Düzenli olarak saçınıza ve saç derinize susam yağı sürmek, uzun süre güneşte kaldığınızda meydana gelebilecek saç hasarlanmalarını önleyebilir
Susam yağının bir başka önemli yararı da saçınızı çevre kirliliğinin zararlı etkilerinden koruyabilmesidir.
6. Susam Yağı Saçın Yatıştırılmasını Sağlar
Şekillendirmek için saça uygulanan ısının saç nemini emdiği bilinen bir gerçektir. Susam yağı nemin saçta hapsolmasını sağlayarak, saçı kurumaktan korur. Susam yağı bir soğutucu görevi görerek, saç derinizi içeriden besler ve sağlıklı olmasını sağlar.
7. Susam Yağı Saçı Parlatır
Susam yağı, yumuşatıcı bileşenler içerdiği için saçların parlaklığını da arttırabilir.
Susam Yağının Yan Etkileri
Susam yağı bazı insanlarda alerjiye sebep olabilir. Kişinin hassasiyetine bağlı olarak, susam yağı bireylerde hafif kaşıntıdan, anaflaksiye kadar çeşitli olumsuz etkilerde bulunabilir. Eğer susam yağı kullanırken alerjik bir reaksiyon görürseniz, vakit kaybetmeden doktora başvurun. Susam yağının saçınıza faydaları çok olsa da, alerjen etkisi de unutulmamalıdır.