Mutfak Alışverişinde Tasarruf Etmen için 10 Basit Yöntem

Mutfak Alışverişinde Tasarruf Etmen için 10 Basit Yöntem

Blog yazısı tadında yazılmış, okuyucu ile bağ kurmak için samimi bir dilin kullanıldığı, okuma kolaylığı için altbaşlıklar içeren, kendi sitem için hazırladığım ama sitemi sattığımdan dolayı yayınlamanın nasip olmadığı özgün bir metindir.

Birikim yapmak için öneriler arıyorsan, mutfak alışverişlerin harika bir başlangıç olabilir. Maddi sorunlar yaşamaya başladığında bu alışverişlerini incelemek, giderlerini azaltmana yardımcı olacak. Farkında olmadan pahalı yiyeceklere ve lüks markalara gereğinden fazla para harcarız. Alışveriş listende yapacağın birkaç değişiklik para biriktirmene kolayca yardımcı olabilir.

Mutfak alışverişlerinde bütçeni biraz kısmak daha kalitesiz veya sağlıksız şeyler satın alacağın anlamına gelmiyor. Daha dar bir bütçe ile hala çok lezzetli yemekler yapabilirsin. Burada önemli olan paranı ne kadar akıllıca harcadığın. İşte, kaliteden ödün vermene gerek kalmadan birikim yapmanın yolları:

1. Liste Yap

Kulağa kolay geliyor ama kaç sefer alışveriş listeni hazırlamana rağmen ihtiyacın olmayan birçok şeyle eve geri döndün? Bu listeye sadece evde bitmek üzere olan ihtiyaçlarını yazarsın ama çoğu zaman bunların yanında bir sürü önemsiz şey de alırsın. Eğer evden çıkmadan önce nelere ihtiyacın olduğunu ve bu ürünlerin hangi marketlerde indirimde olduğunu internetten kontrol edersen, gerçekten de epey tasarruf yapabilirsin. Haftalık mutfak alışverişin için ayırdığın bütçeyi bir kenara not al ve bu bütçeni mümkün olduğunca aşmamaya çalış.

2. Marketlerin Alışveriş Kartlarını Kullan

Eğer doğru şekilde kullanırsan marketlerin çıkardıkları kartlarla tasarruf etmen mümkün. Çoğu market kendi kartlarının kullanımını teşvik etmek için kartlara özel indirimler yapıyor. Tabi indirimde diye her şeyi satın almana gerek yok. İndirim her ne kadar avantajlı bir şey gibi görünse de ucuza aldığını sanarak, ihtiyacından fazlasını alman da aslında birikim yapman açısından mantıklı değil. İndirimdeki ürünler eğer sadece yaptığın listede yer alıyorsa satın al, eğer listene eklemediysen satın almana da gerek yok. Unutma ki, birikim yapmaya çalışıyorsun.

3. Ürünlerin Fiyatlarını Kontrol Et

Ürün etiketinde yazan fiyatları kontrol etmek her zaman faydalı bir alışkanlık. Genelde çok küçük yazıldıklarından dolayı çoğu insan bu etiketleri kontrol etmeyi unutuyor. Bu alışkanlığı edindikten sonra aynı ürünün bilinen farklı bir marka tarafından ne kadar ucuza satıldığını fark edip, seçimlerini değiştirebilirsin. Aynı zamanda bu sayede daha kasaya gitmeden toplam alışverişinin ne kadar tuttuğu ile ilgili bir ön bilgiye sahip olacaksın ve bütçeni aşma ihtimalini ortadan kaldıracaksın.

4. Marketlerin Kendi Markalarını Satın Al

Çoğu zaman bilindik markaların ürünlerini almak daha cazip geliyor çünkü bunların daha kaliteli oldukları yanılsamasına kapılıyorsun. Ama marketlerin kendi markalarının etiketlerini incelersen, hepsinin bilindik markalar tarafından üretildiklerini ve sadece ambalajlarının farklı olduklarını göreceksin. Tat veya kalite açısından aralarında hiçbir fark yok. Bu yüzden sırf ambalajı daha güzel veya üzerinde bilindik bir markanın ismi yazıyor diye aynı ürüne fazladan para ödemeye gerek var mı?

5. Açken Alışveriş Yapma

Açken alışveriş yapmamak her zaman faydalı. Yapılan araştırmalara göre kan şekerin düştüğü için karnın açken, tok olduğun zamanlara kıyasla yüzde 70 daha fazla para harcıyorsun. Sadece bu da değil, muhtemelen daha pahalı, ihtiyacın olmayan yanlış ürünleri de satın alacaksın. Bu yüzden alışveriş yaparken tasarruf etmek için her zaman yemekten sonra alışverişe git.

6. Alışverişe Gitmeden Önce Yapacağın Yemekleri Planla

Ne kadar da tümdengelim bir alışkanlık, değil mi? Ama yapacağın yemekleri planlayıp, ardından alışverişe çıkmak daha az para harcamana yardımcı olur. Bu sayede tam olarak neler alman gerektiğini bilirsin ve rastgele pahalı ürünler almaktan kaçınırsın. İstersen internetten yeni yemek tarifleri araştırabilir ve bunlar doğrultusunda satın alabileceğin ucuz yollu farklı ürünler belirleyebilirsin.

7. İndirimdeki Ürünleri Değerlendir

İndirim denen kavram her zaman cüzdanların en iyi dostu olacak. Süpermarketlerde ayın her günü indirimde olan ürünler bulman çok kolay. Ama unutma ki, genelde bu ürünlerin son kullanım tarihlerine az bir zaman kalmış oluyor. Bu yüzden bu ürünleri satın alırken son kullanım tarihlerini kontrol etmen iyi olabilir.

İndirimdeki ürünleri ve teklifleri incelemek senin için iyi olabilir. Bazı ürünleri dondurarak, son kullanım tarihlerini sınırsız olarak uzatabilirsin. Tabi sırf ucuz diye gerçekte ihtiyacın olmayan ürünleri almaktan yine kaçınman gerekiyor. Bu yüzden sadece normalde kullanacağın veya ihtiyacın olan ürünlere odaklanmalısın.

8. Çoklu Satın Alabileceğin Ürünler Satın Al

Kimi zaman 2 alana 1 bedava gibi kampanyalar sana sanki fazladan para harcıyormuşsun gibi hissettirebilir ama bunu bir yatırım olarak düşünmelisin. Örneğin tuvalet kağıdında bir alana bir bedava gibi bir kampanya varsa kaçırma. Herkes tuvalet kağıdına ihtiyaç duyar. Gözlerini temel ihtiyaçlarını kapsayan ürünler için aç ve eğer fiyatları çok makulsa mümkün olduğunca çok satın al. O an için olmasa bile uzun vadede tasarruf etmiş olursun.

Genelde kullanmadığın veya pahalı şeylerin indirimdeki fiyatlarıyla seni baştan çıkartmalarını engelle. Bu gibi durumlar oldukça cazip görünebilir ancak bunlar gibi şeyler satın alarak tasarruf etmezsin. Süpermarketler yaptıkları kampanyalarla tasarruf ettiğini düşünmeni sağlarlar ama durum genelde tam tersidir.

9. Çok Yönlü ve Ucuz Gıdalar Stokla

Farklı şeyler için kullanabileceğin gıdaları stoklamak sana uzun vadede tasarruf yapmanda yardımcı olabilir. Örneğin patatesler alışveriş listemizdeki çok yönlü besinlerden birisi: püre yapabilir, haşlayabilir, kızartabilir, fırınlayabilir, yemeklerine katabilir veya yemeğini yapabilirsin. Mercimek, baklagiller ve sebzeler yemek yapma konusunda sana çok fazla seçenek sunar.

10. Haftada En Az Bir Gün Etten Uzak Dur

Hepimizin et yemeden doymayan en az 5 arkadaşı vardır. Eğer ailende böyle biri varsa tasarruf etmek için kasap reyonundaki kampanyaları kaçırma ama bir diğer seçenek olarak haftanın bir veya iki günü et içermeyen yemekler hazırla. Et oldukça pahalı bir besin ve alışveriş bütçenin büyük bir kısmını kaplar.

İçinde et olmadan pişirebileceğin tonlarca yemek var ve her gün et yemek düşündüğün gibi olmazsa olmaz bir şey değil. Yumurta, mercimek ve bakliyat gibi öğünlerine protein eklemeni sağlayacak birçok farklı besin de var.

Diğer Tasarruf Etme Yöntemleri

Mutfak araç-gereçlerine yatırım yap. Yeni tencereler harikalar çünkü sadece zamandan değil, paradan da tasarruf etmeni sağlıyorlar. Bu tencereler yardımıyla daha az elektrik veya doğalgaz harcaman mümkün. Her yemekte 10 dakika kazanmış olsan, ocağını bir yılda ortalama 3600 dakika yani en az 60 saat daha az yakmış olacaksın.

Dondurucun en iyi dostun. Konu mutfak alışverişinden tasarruf etmek olduğunda bir dondurucunun olması neredeyse bir şart. Ürünlerini dondurarak bozulmalarını engelleyebilmen fazladan para harcamanı engeller. Sıkıldığında yemek yapıp, bunları dondurucunda saklamak hem vaktini daha iyi kullanmanı sağlar hem de tasarruf etmeni. İndirimdeki ürünlerden birden fazla satın alarak, daha sonra kullanmak üzere dondurucuna da atabilirsin. Uzun lafın kısası eğer tasarruf etmek istiyorsan çözüm her şeyi dondurmak.

Düşük maliyetli tarifler araştır. Maliyeti ucuz besinlerle yapılan lezzetli yemek tarifleri araştırman alışverişe gittiğinde normalden daha fazla tasarruf etmeni sağlar. Ayrıca internette bu gibi tarifleri bulabileceğin sayısız site varken araştırmak için çok vakit harcamana da gerek yok.

Yemeklerini israf etme. Asla hiçbir şeyi çöpe atma diyeceğiz ama zaten bu bizim kültürümüzde olmayan bir şey. Akşam yiyemediğin yemeğin kalanlarını küçük bir tencereye koyup, ertesi gün ısıtarak tüketmen mümkün.

Daha küçük tabaklarda ye. Büyük tabakların sorunu bize ihtiyacımız olandan daha fazla yedirmeleri. Daha küçük tabaklar kullanarak, porsiyonlarını küçültebilir ve böylece hem sağlığın hem de cebin için faydalı bir şey yaparsın.

Alışverişlerini günü sonunda yap. Tasarruf etmek için günün sonunda alışveriş yapmak en iyisi. Akşam yemeğinden ötürü zaten tok olacaksın ve aynı zamanda bu saatlerde süpermarketler bir sonraki gün için tezgahlarını yenilediğinden daha taze ürünler bulabilirsin.

Son Söz

Alışveriş yaparken tasarruf yapmak için kendini sadece süpermarketlerle sınırlama. Taptaze ürünlerin satıldığı pazar veya fuar gibi yerlerde de birçok fırsat seni bekliyor olacak. Pazarlara da eğer gün içinde değil de akşamüstü gidersen mal elinde kalmasın diye pazarcıların ürünlerinde epey bir indirim yaptıklarını göreceksin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.