Mutfakta İşinizi Kolaylaştıracak 10 İpucu

Mutfakta İşinizi Kolaylaştıracak 10 İpucu

Türk mutfağının aşçısı kadınlarımızdır. Yemek yapmak, hamur işleri ile uğraşmak birçok kadının en sevdiği ve keyif aldığı işlerden biridir.

Hele ki uzaktan izlerken, adeta şiir gibi akıcı hareketlerle hamurlar açıp börekler yaptığı, yaş pastalara ya da kurabiyelere sıra dışı şekiller verdiğini hepiniz biliyorsunuz.Kadınlar mutfakta o kadar profesyonellerdir ki, soğan doğrarken gözlerinden ne bir damla yaş akar ne de karpuz keserken bir damla suyunu yere akıtırlar,...O kadar yemeği bulaşıkları biriktirmedent, ortalığı ortalığı alt üst etmeden birkaç saat içinde akşama hazır edip, büyük bir büyük bir keyifle ve özenle masayı kurarlar. O muazzam lezzetleri hazırlarken onlara yardımcı olan küçük ipuçlarını görmeye ne dersiniz. İşte mutfakta işinizi kolaylaştırmak için muhteşem 10 ipucu…

Soğan Doğrarken Gözünüzü Yaşarmaması

Özellikle mutfağa yeni giren genç kızlar ya da yeni evli bayanların en büyük sorunudur, Soğan doğrarken ağlarmışçasına gözlerinden yaş aktığını... Ağlamaktan ziyade soğanın acısı gözlerinizi yaktığı için ıslak gözleriniz size ağlıyor, havasını yaratır. Bu sebepten dolayı mutfağa girmek isteyenler için en etkili ipucunu paylaşalım. Soğanları kullanmadan 20 dakika önce buzluğa koyun. Buzluktan çıkardığınızda kabuklarınız hızlı bir şekilde soyulacağını ve doğrarken gözlerinizi yakmadığını göreceksiniz.

Ne Kadar Kaynarsa Kaynasın, Taşmayan Tencere

Ne kadar kaynarsa kaynasın asla taşmayan bir süt tenceresi ya da çorba tenceresinin olabileceğini hiç düşündünüz mü, çoğunuzun yok canım, bir süre sonra mutlaka taşacaktır, dediğinizi duyar gibiyiz. Ama kaynayan tencerenin üzerine bir tahta kaşık koyarsanız bunun gerçek olduğunuz göreceksiniz.

Yumurta Testi

Kahvaltı sofralarınızı taze yumurta ile lezzetlendirmeye ne dersiniz. Kentleşme nedeni ile taze yumurtayı her zaman bulamayabilirsiniz. Marketlerden aldığımız yumurtanın ne kadar taze olduğunu ilk bakışta kestiremeyiz. Ama evde ise küçük bir test ile yumurtanın bayatlığını öğrenebilirsiniz. Bir kap ya da bir bardağa su koyun ve yumurtayı yavaşça suya daldırın. Eğer yumurta suya bıraktığınız zaman kabın tabanına doğru dalmıyorsa, o yumurta bayattır. Yumurta bayatlayınca içi gazla dolar ve suya attığınız zaman suyun yüzeyinde kalır.

Biber Acı Mı Tatlı Mı

Biber acı mı, tatlı mı, pazardan ya da manavdan alırken satıcıya ne kadar ısrarla sorsanız acı bibere tatlı tatlı bibere ise acı biber diyebiliyor. Yemeklerinizi süsleyen sofranızın gizemli biberin tatlı ya da acı olduğunu birkaç basit testle anlayabilirsiniz. Bu aşamada biberin boyutu çok önemlidir. Küçük biberlerin acı olma ihtimali çok yüksektir. Aldığınız biber acı ise kullanmadan 20 dakika önce biberleri ikiye ayırıp, çekirdeklerini temizleyerek bir kabın içerisine bir miktar soğuk su koyun. Eğer elinizde hazır buz varsa buzları da soğuk suya atın. İçerisine de bir miktar tuz atarak bekletin. Daha sonra bol su ile yıkadığınızda biberin acısının çıktığını göreceksiniz.

Karpuzun Suyunu Akıtmadan Kesmek

Birçoğunuz bu başlığı görünce karpuzun suyunu akıtmadan yemek mümkün mü, hiç diyebilir. Elbette mümkün. Bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek ve susuzluğu gidermek adına tüketeceğiniz karpuzun suyunun akmaması için kabuklarından tamamen ayırmanız gerekir.

Çilekleri Ayıklamak İçin Dert Etmeyin

Çilek reçeli ne de güzel olur değil mi, hele ki yazın soğuk soğuk tüketilmesi, çilekli tatlılar ya da dondurmalar yapmanın da yemenin de keyfine doyulmaz. Lakin çilek tüketirken en çok dert ettiğiniz nokta, sap ve yapraklarını çileğe hasar vermeden ayıklamaktır. Bunun için genellikle özel mutfak gereçleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Ama artık basit bir araçla çileğin sapını ve yapraklarını ona hasar vermeden kolaylıkla alabilirsiniz. Pipeti çileğin uç kısmına dik bir şekilde saplayın. Bu hareket ile çileğin sap ve yapraklarının pipete takılıp kaldığını göreceksiniz. Daha sonra pipeti yavaşta çekere işlemi tamamlayın.

Tahılları Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

Bulgur, pirinç, un ve benzeri gibi kuru bakliyatlar ve gıdalar mutfağınızı olmazsa olmazlarından biridir. En lezzet yemekleri hazırlayacağınız bu gıdalardan fazla fazla alıp evinizde stok yapıyor ya da yaptığınız diyetler yüzünde bir süre yemeyi bırakıyorsunuz. Bu tarz gıdalar genellikle serin yerde durması gerekir. Özellikle sıcak yaz günlerinde havasız kaldığında böceklenip kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için her birinin içerisine birkaç tane defne yaprağı koyarak kuru tahıllarınızı yıl boyuna güvenle saklayabilirsiniz.

Pratik Ekmek Dilimlemek

Ekmekleri dilimlerken çoğu zaman paramparça oluyor. Daha muntazam dilimler elde etmek için bıçak yerine elinizle koparmayı tercih edersiniz. Ekmeğinizi ters çevirip bıçakla dilimleyerek daha düzgün şekiller ortaya çıkacağını göreceksiniz

Muzların Kararlaması İçin Bunu Deneyin

Çocuklarınızın severek tükettiği muzun en kötü yanı çabuk kararmasıdır. Bunun önüne geçmek için çoğu kişi muzu buzdolabına koymayı tercih eder. Ama dolapta bekleyen muzun lezzeti kısa sürede kaybolur. Muzu alıp salkım salkım muhafaza etmek yerine, tek tek ayırmak, çabuk kararmamasını önleyecektir. Çünkü salkım muzlar birbirine yapışık olduğu için hava almaz ve kararmaya başlar. Kararan muz yanındaki ile temas ettikçe onun da kararmasına neden olur.

Yumurtanın Beyazı ile Sarısı Ayırma

Yumurtanın sarısı ile beyazını ayırmak, poğaça veya yaş pasta yaparken çok sık ihtiyaç duyduğunuz işlemdir. Çoğu kişi bunu pek beceremez. Çoğu zaman sarısını dağıtabilir. Ama bunu pratik bir şekilde yapmak istiyorsanız, yumurtayı bir kaba kırın ve yumurtanın sarısını orta kısmına pek şişesini ağzı aşağıya gelecek şekilde bastırın ve şişeyi içe doğru vakumlayın. Vakumlamanın etkisi ile gelen hava yumurtanın sarısını dağıtmadan içine çekecektir. Daha sonra şişenin içinden başak bir kaba aktarabilirsiniz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.