Çatlak Ayak Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çatlak Ayak Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çatlak ayaklara ve topuklara mı sahipsiniz? Bu yazıda sizlere çatlak ayak ve topuk bakımının sırrını anlatacağız. Aşağıda, çatlak ayak bakımı için en belirgin yolları öğreneceğiz:

Çatlak ayaklara ve topuklara mı sahipsiniz? Bu yazıda sizlere çatlak ayak ve topuk bakımının sırrını anlatacağız. Aşağıda, çatlak ayak bakımı için en belirgin yolları öğreneceğiz:

Çatlak Ayak Bakımı

Birini veya hepsini deneyebileceğiniz çatlak ayakları tedavi etmenin birçok yöntemi vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

1. Tükettiğiniz su miktarını artırın

Ayak çatlağınız olduğunda, cildiniz gün boyunca yaklaşık bir litre su kaybedebileceğinden, tedavide yeterince su içmek işe yarayabilir. Bu nedenle, çatlak ayakları önlemek veya kuru, çatlamış cildi rahatlatmak için bol bol su içmek oldukça önemlidir.

2. Nemlendiriciler kullanın

Ayaklarınızın çatlamasını önlemeye çalışıyor ya da zaten çatlamış olan ayaklarınızı tedavi etmeye çalışıyor iseniz günde en az bir kez iyi nemlendirici ürünler kullanmalısınız. Tedavide tatmin edici sonuçlar elde etmek için, cildinizdeki sıvıyı tutmanıza yardımcı olabileceğinden, her gün sabah bir kez ve gece yatmadan önce bir nemlendirici uyguladığınızdan emin olun.

3. Nemlendirici çorap giyin

Ekstra nemlendirici faydalar istiyorsanız, bir çift nemlendirici çorap kullanın. Kuru ve çatlamış topuklar için özel olarak tasarlanmış olmaları nedeniyle normal çoraplardan farklıdırlar. Cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirmek için Aloe Vera, E Vitamini ve Shea Yağı'ndan yapılmış bir astar içerirler ve bu çoraplar cildinizden salınan ısıyı artırır, bu da tedavinin etkinliğini artırır.

4. Sırtı kapalı ayakkabı giyin

Açık ayakkabılar ve sandaletler topuğu çatlatıp durumu daha da kötüleştirebileceğinden, spor ayakkabı gibi tamamen kapalı ayakkabılar giydiğinizden emin olun.

5. Yatmadan önce topuklarınıza masaj yapın

Ayaklarınızı en az on dakika suda bekletin ve hafifçe vurarak kurulayın, ardından ölü deriyi çıkarmaya yardımcı olmak için lif kabağı veya ayak temizleyiciyle topuklarınızı nazikçe ovalayın. Ayrıca bir yağlı krem veya vazelin uygulayabilir, ardından yatmadan hemen önce pamuklu çorap giyebilirsiniz.

6. Sıvı bir bandaj kullanın

Çatlak ayak derisini kapatmak için sıvı, jel veya sprey pedleri kullanabilirsiniz. Bu, çatlakların üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturabilir, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve kir ve mikropların yaralara girmesini önleyebilir.

7. Eğe veya süngertaşı kullanın

Duştan hemen sonra veya ayaklarınızı ıslattıktan hemen sonra ayak tabanlarınızdaki pürüzlü alanlar için ayak törpüsü veya süngertaşı kullanabilirsiniz. Ayak ve bacakların üst kısmında kuru bir cilt varsa, soğutucu yerine sünger veya peeling ürünü kullanmayı deneyin.

8. Tıbbi tedavi yöntemlerini deneyin

Ayak bölgesinde kremler veya nemlendirici ürünlerle düzelmeyen nasır, çatlak cilt, yaralar, kızarıklıklar veya kuru cilde sahipseniz, bir doktora danışmanız ve bu durumun nedenini bulmak için tıbbi bir tedavi almanız faydalı olacaktır. Bir doktor, atlet ayağı, egzama veya nasırları güvenli bir şekilde çıkarmak gibi kuru cildin ikincil nedenlerini belirleyebilir ve tedavi edebilir.

Çatlak Ayakların Nedenleri Nelerdir?

Ayaklarınızda meydana gelen nem eksikliği nedeniyle sıklıkla ayaklarda rahatsız edici çatlaklar gelişir, bu çatlaklar ağrılı hale gelebilir ve kanamaya neden olabilirken, çatlak birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar;

  • Dehidrasyon veya yeterince su içmeme
  • Soğuk kış havası
  • Ayakları nemlendirmemek
  • Çok sıcak suyla banyo yapmak
  • Uzun süre veya sık sık sıcak bir banyo yapmak
  • Banyo yaparken sert, kuru sabunlar kullanmak

Ayak Çatlaması Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Bazı bireylerin cilt kuruluğunu diğerlerinden daha muhtemel kılan ve ayak çatlama riskini artıran bazı koşullar vardır, bu faktörler şunları içerir:

  • Şiddetli obezite
  • Sedef hastalığı ve Egzama
  • Düz ayak yaralanması
  • Sporcu ayağı
  • Mantar enfeksiyonları
  • Diyabet
  • Hipotiroidizm
  • Sjögren sendromu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.