Saç Bakımıyla İlgili Yanlışlar

Saç Bakımıyla İlgili Yanlışlar

Saç bakımı günümüzde başta kadınlar olmak üzere günümüzde hemen herkes için önemli yere sahiptir.

Sahip olduğu özel yer nedeniyle de birçok bilgi bulunmaktadır. Ancak her bilgi diğer pek çok konuda olduğu gibi doğru bilgi olmamaktadır. Bu nedenle saç bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır.

Sıklıkla saçın kestirilmesi saçı uzatacağı bilinen en yaygın yanlış olmaktadır. Saçların sıklıkla kesilmesi saçlarda kırık ve ölü uçlardan kurtulmasını sağlaması nedeniyle daha canlı ve güzel görünmesini sağlarken saçların uzamasına herhangi bir katkısı sağlamamaktadır.

Aynı şampuanının sürekli kullanılması zamanla şampuanın etkisini kaybetmeye başlaması da en sık dillendirilen yanlışlar arasında yer almaktadır. Şampuanların zaman içerisinde etkisini kaybetmemesi nedeniyle sürekli olarak değiştirilmemesi gerekmemektedir. Şampuanlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şampuanın kişinin saçına en uygun ve kişilerin zevkine hitap eden ürünler olmaları gerekmektedir.

Beyaz saçların koparılması daha fazla beyaz saçın çıkacağını tetiklemesine neden olmazken folikülün tahriş olmasına yol açabilmektedir. Tahrip edilmiş olan folikül yapısıysa saçların sağlığının yitmesine neden olmaktadır.

Saçların şampuanlanıp durulanmasının ardından bu işlemin tekrar edilmesi şeklindeki döngü de saç bakımıyla ilgili yanlışlar arasında yer almaktadır. Saçların bir defa şampuanlanarak durulanması yeterli olurken tekrarlanmasına gerek bulunmamaktadır. Saçlarda bu işlemin birçok kez tekrarlanan bir döngü olması saçlarda yıpranmaya da neden olabilmektedir.

Saçların diplerden uç kısımlara doğru fırçalanması saçların açılması için iyi bir yol olmakla birlikte saçların sağlıklı olabilmesi için bu işlemin sıklıkla tekrarlanması gerekmektedir. Fakat bu durum başta saçlar ıslakken olmak üzere saç uçlarında kırılma yaşanmasına neden olabilmektedir.

Güneşin saç rengini açmada en sağlıklı yol olacağı algısı da sıklıkla düşülen doğrular arasında yer almaktadır. Güneş ışınlarının saçı doğal yolla açabilecek olduğu düşünülse de aslında bu durum hassas saç derilerine zarar verebilmektedir. Bu durum saçlarda kurumaya da sebebiyet vermektedir.

Saçların gecede 100 defa fırçalanması en doğru seçenek olduğudur. Saçların bu oranda fırçalanması ne saçların sağlıklı olmasına ne de saçların hızlı uzamasını sağlayacağı noktasında bir algı bulunması yanlış bir durumdur. Saçların taranması yalnızca saçlardaki dolaşığın açılmasını ve folikül uyarılmasını sağlamaktadır. Saçların fırçalanmasında ise doğal kıllardan yapılan fırçaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Saçların açık olması ve aşağı salınması saçların uzamasını hızlandırmaktadır algısı saçlarla ilgili en eski inançlar arasında yer almaktadır. Bu inanca göre böylelikle saç derisini nefes almasını sağlaması sayesinde saçların uzamasını sağlayacağı yönündedir. Ancak bu durum doğru bir durum olmamaktadır. Saçların açık bırakılması saçlarda daha fazla kırışıklığa neden olacağı gibi yüzle teması nedeniyle yüzde sivilcelenme olmaktadır.

Hayvansal gıdaların saçlarda protein kaynağı olduğu görüşü saçların daha sağlıklı uzamasını sağlamaktadır. Bu görüş yalnızca bir mit halinde kalmaktadır.

Saçlar belirli bir noktaya uzadıktan sonra uzamamaktadır. Bu görüşe göre saçlar belirli bir uzunluğa ulaştıktan sonra uzamamaktadır. Ancak saçlara özen gösterilmesi, iyi beslenilmesi, yıpranmasının önlenmesi halinde saçlar istenilen uzunluğa dek uzatılabilmektedir. Beslenme düzeni saç sağlığında önemli bir yere sahip olmaktadır.

Gri saçların stresten oluştuğu kanısı da en sık düşünülen yanılgılar arasında yer almaktadır. Bu durum genetik ve DNA’lar ile ilgili olarak beyazlamaktadır.

Soğuk su saçlara faydalıdır görüşü birçok saç stilistinin de sıklıkla önerdiği bir durum olsa da soğuk suyun aşırı sıcak sulardaki gibi olumsuz etkisi olmasa da ılık su saçlar için en faydalı olanı olmaktadır.

Atkuyruğunun kepeği önlediği fikri kepek oluşumunu önlemediği için yanlış inanışlar arasında yer almaktadır.

Gıdalarla yapılacak olan kür ve benzeri formüllerin en iyi nemlendirici olduğu görüşü de saçlarda bakım gerçekleştirmenin ötesine geçmemektedir. Aksine saçlarda yüksek oranda yağlanmaya da neden olabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.