Saçlar İçin Zencefil Yağının Faydaları

Saçlar İçin Zencefil Yağının Faydaları

Zencefil yağı, saç için olduğu kadar vücut için de pek çok kullanımı olan uçucu bir yağdır, peki zencefil yağının saç için önemi nedir?

Zencefil, pek çok şaşırtıcı faydası olan aromatik bitkiler ailesine aittir ve zencefil kökü, zencefil tozunu hazırlamak, kaynatmak ve içmek veya geçmişte kullanılan ve hala birçok tıbbi ve estetik kullanımı olan zencefil yağı üretmek için kullanılır.

Saçlar İçin Zencefil Yağı

Zencefil, eski zamanlardan beri özellikle Doğu Asya ülkelerinde saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini azaltmak için kullanılmaktadır ve bazı saç bakım şirketleri, saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini azaltmak için ürünlerinde zencefil kullanır.

Hindistan'da zencefil ekstresinin saç büyümesi üzerindeki etkisini incelemek için yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, çalışma katılımcıları üzerinde kullanılmak üzere bir solüsyon hazırlamak için zencefil ekstresi kullandılar. Diğer yandan tıbbi olarak saçların çıkmasını ve saç büyümesini arttırdığı kanıtlanan Minoxidil ilacını kullanan katılımcılarda gözlenenlere yakın olan saç uzunluğunda artış (ortalama 28 mm) gözlendiğinden sonuçlar dikkat çekiciydi.

Öte yandan zencefil yağının saç için etkinliğini araştırmak amacıyla fareler üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise zıt sonuçlar vermiştir. Yaygın olanın tam tersine saç büyümesini engelleyici özelliklerinin bir sonucu olarak saç uzamasının engellenmesi ve aynı zamanda saç uzamasını olumsuz etkileyen dinlenme dönemindeki saç çıkış süresinin uzadığı gözlenmiştir. Bu nedenle istenmeyen yerlerde saç büyümesini azaltmak için kullanılabilir.

Hindistan'da da mantar mayası olan zencefil özü, karanfil özü ve malassezia özütünün kafa derisi için özellikle kepek üzerindeki etkisini karşılaştırmak için yapılan başka bir çalışmada, sonuçlar deneklerin hepsine iyi geldi, ancak aralarında kepek üzerindeki en iyi etki karanfil özü oldu.

Zencefil Yağının Diğer Kullanım Alanları

Zencefil yağının saça sağladığı faydaların yanı sıra, başka birçok faydası vardır:

  1. Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt

Zencefil yağı, cilt bakım ürünlerinde diğer uçucu yağlarla birlikte kullanılır, antioksidan özelliklere sahip olduğu için cildin kuruluğunu ve pürüzlülüğünü azaltır, kırışıkların görünümünü azaltarak daha genç bir görünüm kazandırır.

  1. Yatıştırıcı vücut losyonu

Zencefil kökü, özellikle doğum sonrası dönemde kadınların vücudunu yatıştırmak, sakinleştirmek ve annenin ağrılarını azaltmak için zencefil, vücudu rahatlatmaya ve sakinleştirmeye çalışan nemlendirici ve analjezik bir ürün üretmek için kullanılır.

  1. Stres ve kaygıdan kurtulma

Aromaterapide kullanıldığında zencefil yağı kişiye verdiği sıcak doku nedeniyle gerginlik, anksiyete, depresyon ve gerilme hissini gidermeye yardımcı olur ve adet öncesi dönemdeki ruh hali değişimlerini hafifletmek için zencefil özü kullanılabilir.

  1. Kas ağrısını hafifletin

Zencefil yağı, egzersizden sonraki gün daha rahat hissetmenizi sağladığı için, özellikle şiddetli sporlardan sonra kas ağrısı için yatıştırıcı ve hafifletici özelliklere sahiptir ve ayrıca adet döngüsü ile ilişkili karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

  1. Bulantı ve kusma hissini azaltmak

Zencefil yağını solumak, mide bulantısı (kusma isteği) ve kusma için etkili bir tedavi yöntemidir, çünkü hamilelik, kemoterapi ve hatta belirli bir neden olmaksızın bulantı vakalarında bile kullanılır.

  1. Eklem ağrısını ve iltihabı azaltmak

Zencefil, artrit ve sürtünmeyle ilişkili ağrı için onu yatıştırıcı ve hafifletici bir tedavi haline getiren antienflamatuvar ve ağrı giderici özelliklere sahiptir.

Saç İçin Zencefil Yağı Nasıl Kullanılır?

Zencefil yağı, jojoba yağı, avokado yağı, hindistancevizi yağı ve badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilir ve seyreltilmiş yağ, tercihen taşıyıcı yağın onsu (yaklaşık 29.5 ml) başına 3 - 5 damla zencefil yağı konularak hazırlanır. Daha sonra yağ derin bir masajla saç derisine ve saça sürülür, 15 - 30 dakika bekletilir ve sonra yıkanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.