Saunaların Cilt ve Vücut Sağlığına Katkıları Nelerdir?

Saunaların Cilt ve Vücut Sağlığına Katkıları Nelerdir?

Saunanın cilt sağlığı üzerinde pek çok katkısı olduğu bilinmektedir. Sıcak odalar vücudumuzu gevşetir ve rahatlatır.

Saunanın cilt sağlığı üzerinde pek çok katkısı olduğu bilinmektedir. Sıcak odalar vücudumuzu gevşetir ve rahatlatır. Özellikle bitkisel yağlarla desteklenen sauna odası, vücudun çalışma sistemini oldukça güçlendirir. Peki saunaların vücut sistemi ve cilt sağlığı üzerinde ne gibi etkileri vardır? Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Saunalar Hakkında Kısa Bir Bilgi

Saunalar iki farklı türdedir:

1. Kuru Saunalar:

Ahşapla kaplı bir odada uygulanır. Genellikle odun ya da elektrikli ısıtıcı kullanılarak mekanın içi ısıtılır. Nem seviyesi çok düşüktür. Soğuk kış günlerinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

İçerideki sıcaklık genellikle 60° ilâ 80° arasında değişmektedir.

2. Buharlı Saunalar:

Mekanın ısıtılması doğrudan elektrik, gaz ya da odun ile çalışan buhar jeneratörleriyle sağlanır.

Ortam sıcaklığı kuru saunaya göre daha düşüktür ve 40º ilâ 45º aralığındadır. Bu yüzden buharlı saunalar, ısının korunması için mermer ya da fayanslarla kaplıdır. Fakat buhar, mekanın içindeki sıcaklığın daha fazla hissedilmesine neden olur. Bu yüzden içeride bekleme süresi kuru saunalara göre daha kısadır.

Saunaların Sağlığa Olan Faydaları

Saunaları ziyaret etmenin sağlık üzerindeki en önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bunun sebebi, sıcak bir odada kalmanın dolaşım sistemine doğrudan etki etmesidir. Sıcaklık sayesinde genişleyen ve sonrasında yapılan soğuk duş sayesinde daralan kan damarları, dokulara yapılan kan akışını iyileştirir.

Solunum yolu hastalıklarına karşı iyi bir çözümdür. Bunun sebebi, mekandaki sıcaklığın vücudu daha hızlı çalıştırması ve bu sayede hastalığa sebep olan faktöre müdahale edebilmesidir. Sıcaklık sayesinde bronşlar genişler ve oksijen alımı iyileşir.

Romatizma ve kemik ağrısı çekenler düzenli olarak sauna seanslarını takip ederse iyi bir sonuç elde edebilirler. Seanslardan sonra soğuk su havuzuna girmek veya soğuk bir duş almak kasların gevşemesini sağlar ve kemikleri daha esnek bir hale getirir.

Öte yandan sauna, toksinlerden ve ölü cilt hücrelerinden kurtulmanızı sağlar. Saunalardaki ısı, cilt gözeneklerini harika bir şekilde açar ve ölü hücreleri yok eder. Yüksek sıcaklık, deodorant veya losyon gibi çeşitli kimyasal maddelerin neden olduğu cilt enfeksiyonunu iyileştirir. Vücudu temizler ve cildin doğal koruma katmanını güçlendirir.

Bunların yanı sıra, aşırı tüketilen tuzun etkisinden kurtulmanızı sağlar. Vücudun tuz seviyesini dengelemek ödemlerden kurtulmanız için gereklidir.

Saunanın zihinsel ve ruhsal yönden de faydaları vardır. Vücudun rahatlayıp gevşemesi zihni yoran düşüncelerden ve sorunlardan uzaklaşmanızı sağlar. 'Mutluluk hormonu' olarak bilinen endorfinler, sıcak odada daha hızlı salgılanır. Bu da ruh halini düzeltmeye yardımcı olur. Ayrıca sıcaklığın etkisiyle akıttığınız her damla teri vücudunuzda hissetmek, vücutta biriken elektriği boşaltır. Bu sayede merkezi sinir sistemi de üzerindeki yükten kurtulmuş olur.

2. Cilt Üzerindeki Faydaları

Sağlığa olan katkılarının yanı sıra, kuru bir sıcaklık veya aromatik buharların etkisi altında kalmak cilt sağlığı için de iyi bir reçetedir. Vücuttaki kan akışının hızlanması saç sağlığı için oldukça iyidir. Çünkü saç kökleri, kan damarlarının genişlemesi yoluyla sağlanabilen hücre çoğalmasına ihtiyaç duymaktadır.

Saunanın cilt üzerindeki diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

- Çeşitli cilt sorunlarını hafifletir.

- Cildin nemlenmesini sağlar ve onu yumuşatır.

- Kilo vermeyi destekler.

- Selülitle mücadele eder.

- Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.

- Kozmetik ürünlerin cilt tarafından daha iyi emilmesini sağlar.

Saunanın Kullanılmaması Gereken Durumlar

Saunadaki yüksek sıcaklık çeşitli rahatsızlıkları tetikleyebilir. Yüksek tansiyon, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, iltihaplanma, epilepsi veya kanser gibi sağlık sorunlarınız varsa saunadan vazgeçmelisiniz. Ayrıca doğum yapacak kadınlara da sauna önerilmemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.