Temiz ve Işıltılı Bir Cilt İçin 11 İpucu

Temiz ve Işıltılı Bir Cilt İçin 11 İpucu

Zaman zaman cildinizin gerçekten sağlıklı olması için ne yapmanız gerektiğini kestirmek zor olabilir.

Her gün bu konuda binlerce reklama ve kozmetik ürünü satıcılarının çeşitli önerilerine maruz kalıyoruz. Bu yazımızda berrak ışıltılı bir cilt için dikkat etmeniz gereken ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz.

1. Yüzünüzü Günde 2 Kez Yıkayın

Özellikle yağlı bir cilde sahipseniz, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yüzünüzü yıkamaya özen gösterin. Bu konuda yapılan bir bilimsel araştırmada deneklerin bir grubuna günde 1 kez, diğer grubuna ise günde 2 kez yüz yıkamaları öğütlendi. 6 Hafta sonunda günde 2 kez yüz yıkayan deneklerin sivilcelerinde azalma görülürken, yüzünü günde sadece 1 kez yıkayan deneklerde sivilce oluşumunda artış gözlendi.

2. Hafif Bir Temizleyici Kullanın

Eczanelerde bulunan temizleyicilerden hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermek zor olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, mümkün olduğu kadar basit temizleyicilerin daha iyi sonuç verdiğini gösteriyor. Çok fazla koku veya bileşenler içermeyen hafif bir temizleyici çok pahalı temizleyiciler kadar işe yarayabilmektedir.

3. Sivilceler Üzerine Etkili Bir Ürün Kullanın

Amerikan Dermatoloji Akademisi cilde yapılan topikal tedavi ve müdahalelerin sivilceyle savaşmaya yardımcı olabileceğini savunuyor. Bu aşamada doğru ürüne karar vermek için sivilcenizin tipini bilmenizde yarar vardır. Başlıca sivilce tipleri şunlardır:

  • Komedonal sivilceler ( siyah nokta vb. yumrular şeklinde sivilceler) için adapalaen jel bir başka deyişle differin gibi retinoidleri içeren ürünler uygundur.
  • Hafif sivilceler için benzoil peroksit tek başına ya da topikal bir retinoid ile birlikte kullanılabilir.
  • Enflamatuvar sivilceleri bulunan yetişkin kadınların topikal olarak dapson % 5 jel kullanması önerilmektedir.
  • Yara izi nedeni ile oluşan sivilceler için azelaik asit içeren ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler sivilceleri ve /veya sivilce izlerini azaltabilir.
  • Çeşitli türlerde sivilceleriniz varsa, içeriğinde tretinoin, benzoil peroksit bileşimi bulunan ürünlerin kullanılması önerilir.

Yukarıda bahsi geçen tedaviler cildinizde kurumaya yol açabilir. Bu yüzden cildinizi nemli tutmak için nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.

4. Nemlendirici Kullanın

Nemlendirici kullanmak, cildinizi temiz ve ışıltılı olarak muhafaza etmenize yardımcı olabilir. Nemlendiricilerin de tıpkı temizleyiciler gibi çok pahalı olması gerekmez. Bu aşamada en önemli konu komedojenik olmayan ürünlerin tercih edilmesidir. Böylece gözenekleriniz tıkamaz.

Eğer yağlı bir cildiniz varsa, hafif bir nemlendirici tercih etmenizde yarar vardır. Bazı bireylerin ise soğuk ve kuru havanın hüküm sürdüğü kış aylarında daha ağır nemlendiriciler kullanmaları gerekebilir.

5.Peeling Yapın

Peeling ölü hücrelerin cildin üst yüzeyinden uzaklaştırılmasında çok etkilidir. Eğer ölü hücreler cildinizde uzun süre kalırsa, gözenekleriniz tıkanabilir. Bu da cildinizde çatlamalara yol açar.

Yüzde ölü hücrelerin birikmesi cildin donuk, pul pul kabarmış ya da erken yaşlanmış gibi görünmesine sebep olabilir. Kuru ve ölü cilde peeling yapmak için etkili olabilecek formüller şunlardır:

  • % 2 Salisik asit içeren maske kullanmak,
  • %10 Ya da daha az miktarda glikolik asit içeren maske kullanmak,
  • Motorlu yüz fırçası kullanmaktır.

Eğer maske ve/veya losyon gibi kimyasal maddelerle peeling yapıyorsanız, bu işlemi haftada 2 kez tekrar edin. Ovma ya da fırçalama gibi fiziksel yöntemlerle peeling yapıyorsanız, haftada 3 ila 4 kez peeling yapmanızda yarar vardır.

Zaman zaman peeling uygulaması, iltihaplı sivilcelerin (püstüller ya da kistler) durumunu kötüleştirebilir. İltihaplı sivilcelerin tedavisi için dermatoloğunuza danışın.

6. Uykunuza Dikkat Edin

Yetersiz uyku cildin çatlamasına yol açabilir. Bu konuda 2015 yılında yapılan bir araştırmada genel olarak uykusunu alamayan insanların % 65’inin sivilce problemi yaşadığını ortaya koydu. Bazı koşullarda uykusuzluk nedeni ile vücudu iltihaplı bileşikler sarabilir. Bu bileşenler ciltte sivilce (akne) oluşumunu arttırır. Genel kural olarak her gece 7-9 saat kaliteli bir uyku uyumaya özen gösterin.

7.Makyaj Malzemeleriniz Gözeneklerinizi Tıkamasın

2013’te bu konuda yapılan bir araştırma, kozmetik ürünleri kullanan bireylerin cildinde çatlaklar oluşma ihtimalinin daha çok olduğunu gösteriyor. Makyaj ürünleri çene, alın ya da yanaklarda küçük kabarıklar şeklinde görülen aknelere sebep olabilir. Makyaj malzemelerinizin cildinize zarar vermemesi için uygulamanızda yarar bulunan öneriler şunlardır:

  • Makyaj malzemelerinizi komedojenik olmayan ve yağsız ürünlerden seçin.
  • Yüzünüze makyaj ve/veya cilt bakım malzemelerini sürmeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
  • Her akşam uyumadan önce makyajınızı temizleyin.
  • Makyaj fırçalarınızı ve süngerlerinizi düzenli aralıklarla temizleyin.

8. Sivilcelerinizi Sıkmayın

Sivilcelerinizi patlatmak cildinizin sağlığını bozabilir. Sivilcenizi patlattığınızda cildinizdeki gözenekler daha fazla bakteriye maruz kalır. Bunun sonucunda da cildinizde enfeksiyon ve/veya yara izi oluşma riski artar.

Sizi rahatsız eden bir sivilceden kurtulmak için en sağlıklı yöntem bir dermatoloğa başvurmaktır.

9. Rahatlayın ve Gevşeyin

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu stres ve akne oluşumu arasında direk bir bağlantı bulunmuştur. Eğer stres altındaysanız, berrak ışıltılı bir cilt için stresinizi azaltmak amacıyla çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Bu amaçla uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • 30 Dakika kadar orta veya yüksek yoğunlukta egzersiz yapın.
  • Nefes egzersizleri yapın.
  • Yoga yapın.
  • Günde birkaç dakika meditasyon yapın.
  • Yazı yazın.
  • Bir müzik aleti çalın ya da sevdiğiniz bir müziği dinleyin.

10. Şekerden Uzak Durun

Bazı bilimsel araştırmalar glisemik indeksi yüksek olan gıdaların akne oluşumunu tetikleyeceğini bildiriyor. Düşük glisemik indeksli yiyecekler ile beslenen bireylerin % 87’sinin sivilce probleminden şikayetçi olmadığı saptanmıştır. Glisemik endeksi yüksek gıdalardan kaçınmak için yapılabilecekler şunlardır:

  • Beyaz ekmek /unlu mamüller gibi işlenmiş karbonhidratları azaltın.
  • Şekerli/gazlı içecekler ve tatlılardan uzak durun.
  • Mümkün olduğu kadar meyve, sebze, tam tahıl ve sağlıklı proteinler tüketin.
  • Alkol tüketiminizi azaltın.

11. Sigara İçmeyin

Sigara içmenin akne oluşumuna yol açtığını gösteren çok fazla sayıda bilimsel araştırma bulunuyor. Buna göre sigara içen kadınların % 73’ünde sivilce olduğu, sigara içmeyen kadınlarda ise yalnızca %29 oranında sivilce problemi olduğu bulundu. Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan yardım isteyin.

Berrak ve ışıltılı bir cilt için bu önerileri uyguladığınızda yararını göreceksiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.