Yağlı Cildi Derinlemesine Temizlemenin En Önemli Yolları ve Bazı İpuçları

Yağlı Cildi Derinlemesine Temizlemenin En Önemli Yolları ve Bazı İpuçları

Ne tür bir cildiniz olduğunu, ne kadar yağlı olduğunu ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizi biliyor musunuz?

Yağlı cilt, avantajları ve dezavantajları olan, özel bakım gerektiren bir cilt türüdür. Yağlı cilt, kendisini koruyan, yaşlanmasını geciktiren ve cildin parlaklığını artıran yağlar üretir.

Sebum Salgılarının Artmasına Neden Olan Sebepler Nelerdir?

Sebum salgılarındaki artışın birkaç nedeni vardır:

  • Kalıtsal faktörler
  • Nişasta veya yağ içeren yiyecekler ve yağ salgılanmasını artıran bazı yiyeceklerin fazla tüketilmesi
  • Gözeneklerin, sivilcelerin ve siyah noktaların tıkanmasına yol açan sebum salgılanmasını artıran ana faktörler kaygı ve strestir
  • Cildiniz yağlı olmasa bile yağlı hale gelmesine sebep olabilecek hormonal dengesizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkan hormonal değişiklikler
  • Ergenlik
  • Seks, menstrüasyon ve hamileliğin ortaya çıkması nedeniyle, kadınların erkeklerden daha yağlı cilde sahip olma olasılığı daha yüksektir.
  • Menopoz (Meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle)
  • Kozmetik, ciltte biriken kozmetikler cildi hasara ve zarara karşı daha savunmasız hale getirdiği için özellikle uyku sırasında ciltte kozmetik ürünlerin kalması zararlı olduğu için cildinizin yağlanmasına sebep olan sebum salgılarını arttırmaktadır.
  • Bazı cilt hastalıklarına neden olan enfeksiyonların oluşumunu da sebum salgılamayı arttırır.
  • Uzun süre güneş ışığına maruz kalma gibi hava ve iklim değişiklikleri sebum salgısının artmasına büyük ölçüde sebep olur, özellikle yüksek sıcaklıklar cilt hassasiyetini artırır.

Yağlı Cildi Derinlemesine Temizlemenin Yolları Nelerdir?

Yağlı cildi derinlemesine temizlemenin birçok yolu vardır. Bazıları basit ev yöntemleridir ve bazılarını uygulamak için özel bir ekipmanlar gerekmektedir. Öncelikli amaç temiz ve esnek bir cilde sahip olmaktır. İşte yağlı cildi derinlemesine temizleme yöntemleri;

Cildi günlük olarak temizleyin

Yağlı ciltler özel bakıma ihtiyaç duyar ve günde en az iki kez yıkayın ve cildi ılık suyla duruladığınızdan emin olun, çünkü sıcak su kullanımı sıvı ve katı yağların salgılanmasını tetikler.

Uygun temizleyiciler kullanın

Sebum salgılarını azaltmak, gözenekleri açmak ve birikintileri ve kiri temizlemek için yağsız bir temizleyici kullanılmalıdır ve en iyisi çinko veya salisilik asit açısından zengin bir temizleyici kullanmaktır.

Kuru ve yumuşak havlu kullanın

Cildi iyice yıkayın ve temiz, yumuşak bir havluyla kurulayın. Herhangi bir enfeksiyon veya kabarcık oluşumunu önlemek için havlu günlük olarak değiştirilmelidir.

Düzenli olarak nemlendirin

Özellikle temizlendikten sonra, cildin kirden temizlenmesine ve sivilce görünümünden korunmasına yardımcı olan yağsız uygun bir nemlendirici kullanılarak cilt her gün nemlendirilmelidir.

Düzenli aralıklarla cildinizi temizleyin

Cilt, zaman zaman ya peeling ürünleri kullanılarak ya da ev yöntemleriyle ölü deriden arındırılmalıdır. Peeling, ölü hücreleri, yağ salgıları ve biriken kirleri temizlemek için haftalık olarak kullanılır. Salisilik asit açısından zengin bir peeling kullandığınızdan emin olun.

Cildinize masaj yapın

Periyodik olarak cilde masaj yapmak, biriken toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur ve kan dolaşımını uyarır bu da cildin parlaklığının artmasına ve sebum salgılarının azalmasına katkıda bulunur.

Cildinize buhar uygulayın

Buhar, sebum salgısının azaltılmasında çok etkilidir. Bunun için bir kâse suyu ısıtın, birkaç dilim limon ve nane ekleyin ve karışımın buharını doğrudan cilt üzerinde 5 dakika boyunca kullanın, ardından iyice kurulayın. Buhar ciltte biriken kirleri giderir ve parlaklığını artırır.

Yağlı Cildi Temizlemek İçin Doğal Tarifler

Derideki sebum salgılarını azaltmaya yardımcı olan ve ayrıca gözenekleri temizlemeye ve üzerlerinde biriken bakterileri gidermeye çalışan birden çok karışım vardır. Bunlar;

Kil ve odun kömürü karışımı

Bu karışım sebum salgılarını azaltır, cildi temizler, sivilce ve siyah nokta görünümünü azaltır. İyi sonuç almak için bu karışımın periyodik olarak kullanılması tavsiye edilir.

Süt ve portakal kabuğu karışımı

Portakal kabuğu yağlı ciltler üzerinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra karışımda kullanacağınız süt yağsız olmalıdır. 3 yemek kaşığı yağsız sütü 3 yemek kaşığı portakal kabuğu tozuyla karıştırın ve pamuklu çubukla cilde uygulayın ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Karışımı birkaç dakika beklettikten sonra cildi ılık suyla yıkayıp temizleyin, yumuşak bir mendille kurulayın ve işlemi birkaç kez tekrarlayarak temiz ve taze bir cilde kavuşun.

Bal ve limon karışımı

Bal, cildi sterilize ettiği ve enfeksiyonları tedavi ettiği için antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile çok etkilidir. İki yemek kaşığı saf balı bir çorba kaşığı limon suyuyla karıştırıp ciltte kullanıp birkaç dakika beklettikten sonra cildi ılık suyla yıkayıp iyice kurutuyoruz.

Gül suyu

Gül suyu cildi derinlemesine temizler. Ayrıca gözenekleri ise kirlerden arındırır ve açar. Küçük bir pamuklu çubuk üzerine biraz gül suyu dökün ve biriken tüm kirleri ve toksinleri gidermek için birkaç dakika doğrudan cilde masaj yaptıktan sonra cildi ılık suyla yıkayıp iyice kurutuyoruz.

Zeytinyağı

Çoğu insan yağı yağlı ciltlerde kullanmaktan korkar, ancak orijinal zeytinyağı kullanmak antiseptik ve derin gözenekler için dezenfektandır ve cildin pH'ını korur. Küçük bir pamuklu çubuğa biraz zeytinyağı sürün ve cilde iyice masaj yaptıktan sonra yumuşak, ılık bir havlu koyun ve yağı etkili bir şekilde emmesi için birkaç dakika bekledikten sonra cildi havluyla silip iyice temizleyerek saf ve güzel bir cilde kavuşun.

Bal ve badem yağı karışımı

Bir miktar balı biraz badem yağı ile karıştırın ve karışımı ciltte birkaç dakika bekletin, ardından ılık suyla yıkayın ve iyice kurulayın. En iyi sonuçları elde etmek için bu karışımı günlük olarak kullanın.

Un ve zerdeçal karışımı

İki yemek kaşığı unu az miktarda zerdeçal tozu ve biraz sütle karıştırarak bir macun yapın ve yaklaşık 10 dakika ciltte bekletin, ardından cildi soğuk suyla yıkayın ve güzel ve temiz bir cilde sahip olmak için iyice kurulayın.

Domates ve salatalık karışımı

Ciltte biriken yağları azaltan, sebum salgıları gideren vitamin ve mineraller açısından zengin bir karışımdır. Bir parça salatalık ve bir domates salça kıvamı elde edene kadar iyice ezilir, ardından karışımı cilde sürüp yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra cildi ılık suyla yıkayıp iyice kurulayın. Bu işlemden en iyi sonuçları almak için hafta da birkaç kez tekrarlanır.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, ölü hücrelerin arındırılması, cildi tazelemesi ve gözeneklerin temizlenmesi için çok etkilidir. Bir miktar elma sirkesi uygun miktarda su ile karıştırılır ve ardından küçük bir pamuklu çubukla birkaç dakika cilde sürülür. Ardından ılık suyla iyice yıkayın ve kurutun.

Aloe vera suyu

Aloe vera suyu küçük bir pamuklu çubukla kullanılır ve cilde birkaç dakika masaj yapılır, ardından ılık suyla durulanır. Aloe vera suyu cilde tazelik vermek ve sebum salgılarını azaltmak için günde iki kez tekrarlanır.

Yulaf, badem yağı ve süt karışımı

Yulaf tozunu badem yağı ve süt ile macun kıvamına gelene kadar karıştırın, ardından cilde masaj yapın ve birkaç dakika bekletin. Sonra ılık suyla yıkayın ve kurulayın.

Karbonat

Sadece bir çorba kaşığı karbonatı suyla karıştırın, ardından küçük bir pamuklu çubukla cildinize birkaç dakika masaj yapın, ardından cildi ılık suyla yıkayın ve iyice kurulayın.

Muz ve süt karışımı

Bir parça muzu, yapışkan bir macun elde edene kadar bir miktar süt ile ezin, ardından cilde uygulayın ve birkaç dakika bekletin, ardından cildi ılık suyla yıkayın ve iyice kurulayın.

Elma ve süt karışımı

Elmayı soyun ve iyice ezin ardından sütle yapışkan bir karışım elde edene kadar karıştırın, cilde sürün ve birkaç dakika bekletin, ardından yıkayıp kurulayın.

Bu karışımlardan herhangi birini kendiniz deneyerek cildinize en uygun karışımı seçebilirsiniz.

Ciltteki Yağları Azaltmak İçin Kullanabileceğiniz Maskeler ve Yöntemler

Cildinizdeki yağlardan kurtulmak için kullanabileceğiniz karışımlar dışında bazı maske ve yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Bunlar;

  • Kil maskesi
  • Bal maskesi
  • Süt maskesi
  • Salatalık Maskesi
  • Domates maskesi
  • Elma Maskesi
  • Yumurta Maskesi
  • Limon maskesi

Lazer kullanımı

Lazer yöntemi, sebum salgılarının azalmasına yardımcı olan cildi temizlemek için kullanılan güvenli ve modern yöntemlerden biridir. Bu yöntem, ciltte kolajen üretimini uyarır, cildi yeniden yapılandırır, sivilce ve siyah noktalardan kurtulmanızı, canlı ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Yağlı Cilt Sahipleri İçin İpuçları

  • Makyajı, özellikle yatmadan önce iyice temizleyin.
  • Daima cildi nemlendirin.
  • Ciltte biriken ölü hücrelerden kurtulmak için haftada yaklaşık iki kez peeling yapın.
  • Sebze, meyve ve vitamin gibi sağlıklı besinler yiyin ve bol bol su için.
  • Güneşte güneş kremi kullanın.
  • Doğal maskeler kullanın.

Kaçınılması Gereken Bazı Şeyler

  • Sabun kullanımı
  • Sert havlular
  • Aşırı güneşe maruz kalma
  • Aşırı bakım ve kozmetik ürünlerinin kullanımı
  • Sebum salgısını artıran yağlar içeren losyon türleri
  • Sürekli yüze dokunmak
  • Yiyecek türleri, özellikle hazır yemekler
  • Cildi sıcak suyla yıkamak
  • Sivilceleri sıkmak ve içindekini boşaltmak, böylece yara izi kalır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.