Beyhan Budak açıkladı! Psikoloji bozukluğu belirtileri neler?

Beyhan Budak açıkladı! Psikoloji bozukluğu belirtileri neler?

Psikoloji bozukluğu belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Fakat yine de bunu anlamanın bazı temel unsurları bulunuyor. ünlü psikolog Beyhan Budak, psikolojik bozukluğa ilişkin önemli ipuçları verdi. İşte ayrıntılar...

Yaşam esasında son derece kaliteli ve keyif verici bir aktivite olurken, bazı durumlarda zorlayıcı çeşitli problemlerin yaşandığı olaylar ile karşılaşmak da yaşam içerisinde mümkün olabiliyor. Böyle dönemlerde insan kendini kötü hissedebiliyorken aynı zamanda psikolojik bazı problemlerin içerisinde de olabiliyor. Bazı durumlarda geçmişte yaşadığımız çeşitli problemler bardağın taşmasına neden olurken, gün yüzüne çıkan çeşitli problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla çeşitli problemlerin altında belli başlı psikolojik problemlerin olması son derece mümkün olan durumların başında gelmektedir. Haberimizin bu bölümünde psikolojik bir takım problemlerin olduğunu gösteren 7 davranışı Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla inceleyeceğiz.

psikoloji.jpg

Bu özellikleri gösteriyorsan psikolojin bozulmuş olabilir

  • Psikolojinin bozulup bozulmadığını gösteren durumların başında şüphesiz kendinin iyi versiyonunu gözden geçirmektir. Şu an kendini kötü hissediyorsan, daha önceki sana bakıp iki durum arasındaki farkları incelemen sana nerede problem ya da hatanın olduğunu gösterecektir. Aynı zamanda geçmişle yapılan mukayese sonucunda dikkat edilmesi gereken durumların başında beslenme ve uyku gelmektedir. Bu iki maddeye geçmişle mukayese edip incelemek önemlidir.
  • Herkesin hayatında sevdiği ve sevmediği insanlar bulunur. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmeyi sevdiğiniz dönemden ayrılarak o kişilerden uzaklaştığınızı hissediyorsanız ya da sevdiğiniz insanlarla aranız büyük ölçüde bozuluyor ve çevrenizde kimseyi görmek dahi istemiyorsanız o noktada dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Bir diğer önemli konu ise kişinin yalnız kalma isteğidir. Bilhassa insan zor zamanlar içerisindeyken biraz daha içeriye kapanmak isteyebilir. Hayattan yorgun hissettiğiniz durumlarda insanlardan kendinizi soyutlayarak kendi kabuğunuza çekilmek isteyebilirsiniz bu gibi durumlarda biraz sakinlemek belli bir ölçüde olunması doğru olmaktadır. Yalnız yalnızlığın ciddi boyutlarda olması kişinin bataklığa saplanmasına neden olmaktadır. Yalnızlık isteği kontrolünün dışında gelişiyorsa o noktada dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır.
  • Her insanın hayatın içerisinde keyif aldığı belli başlı durumlar bulunmaktadır. İnsanın psikolojisi bozulmaya başladığı durumlarda keyif aldığı şeylere karşı tüm motivasyonunu iyide iyiye yitirmeye başlamış olacaktır. Psikolojinizin bozulduğuna işaret eden durumların başında muhakkak eskiden zevk aldığınız şeylerden şuanda zevk almamanızdır.
  • Eskiden herkesin sana espriyi yapmasına izin veriyor ancak son zamanlarda kimsenin söyleyebileceği en küçük bir sözü dahi kaldıramayacak durumun içerisindeyseniz, kısa süre içerisinde alınıyor ani öfke patlamalarıyla muzdaripseniz psikolojik bir takım problemlerin başladığını söylememiz doğru olacaktır.
  • İnsan psikolojik anlamda zorlandığı zaman dilimleri içerisinde zihninde pek çok durum ile uğraşır. Geçmişi geleceği düşünürken, zihin büyük ölçüde gelgitlerin tesiri altında kalır. Odaklanma problemlerinin gün yüzüne çıkması durumun en güzel örneklerinden bir tanesidir. Örneğin sürekli olarak bir şeyleri unutuyor ya da herhangi bir konuya odaklanma kabiliyetinin azaldığını düşünüyorsanız psikolojik bir takım sinyallerinin içerisinde olduğunu söylememiz doğru olacaktır.
  • Bazı durumlarda da psikolojik olarak bir takım problemlerin olduğunu gösteren duygular bulunmaktadır. Bu duygulardan bazıları; suçluluk, utanç, değersizlik, karamsarlık gibi duygular kişiyi büyük ölçüde tesiri altına alıyor ve bu hengame içerisinde çıkamıyorsan psikolojik olarak çeşitli problemlerin içerisine girdiğinizi gösteriyor olabilir.

Yukarıda saydığımız durumlar bazı durumlarda kişide görülebilir. Bu durumda herhangi bir problem bulunmazken, yukarıda saydığımız sorunların uzun zamanlar devam etmesi, yaklaşık olarak 3 – 4 haftaya yakın süredir devam ediyorsa o noktada davranışlarımızı incelememiz önemlidir. Bu durum ile karşılaştığımız durumlarda çeşitli destekler almayı ihmal etmememiz gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.