Kahve İçmeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Olabilecek Değişiklikler

Kahve İçmeyi Bıraktığınızda Vücudunuzda Olabilecek Değişiklikler

Kahve içen insanların söylediklerine göre iki farklı kişilikleri vardır. Birincisi kahve içmeden önceki halleri, ikincisi kahve içtikten sonraki halleridir. Bu kıyasa bakarsak sizde kafein bağımlısı olup olmadığınızı ölçebilirsiniz.

Hayatınızdan kahveyi ve dolayısıyla kafeini çıkartırsanız sonucu ne olacaktır? Bilim insanlarının araştırmalarına göre vücudunuzda oluşabilecek değişiklikler ise şunlar:

1- Vücut ağırlığınızdaki değişiklikler

Kahve bağımlılarının günde 3-4 fincan belki daha fazla kahve içtiğini düşünürsek ve bir fincan kahvede 80 mg kafein olduğunu biliyorsak, buna ek olarak günlük kafein doz limitimizin 300 mg ile sınırlı olduğunu da eklersek, ortada ciddi bir yüklenme olduğunu fark edebiliriz.

Kafeinin metabolizmamızı tavan yaptırabilecek bir madde olduğunu biliyoruz. Metabolizma hızımız arttığında gün içerisinde daha fazla kalori yakarız ve oturduğumuz yerden bile zayıflarız. Kafeinin metabolizmaya yaptığı bu etki kahveyi bırakmakla ortadan kalktığında metabolizma hızı düşecek. Dolayısıyla yakılan kaloriler düşecek ve kilo da bir miktar artış görülebilecektir.

2- Konsantrasyon zorluğu

Kahve içmeyi bıraktığınızda beyinde salgılanan dopamin ve adrenalin hormonları sekteye uğrayacaktır. Bu hormonlar beynin aktif çalışması ve kan basıncında çok etkilidir ki bu da sizi ayakta tutmaya yarar. Demek oluyor ki kahve içmeyi bıraktığınızda yapacağınız işlere odaklanmanız ve çözümlere yönelik üretici düşünceleriniz yavaşlayabilir. Bunun nedeni beyninizin yaptığınız işe eskisi kadar odaklanamıyor olmasından kaynaklı olacaktır.

3- Titremeler yaşanabilir

Bu durum kulağa ciddi gözüküyor olabilir ama korkulacak bir şey yok. Kafein merkez sinir sistemi için son derece güçlü bir maddedir. Yaşadığınız durum uyarıcı bir maddeyi çektiğinizden kaynaklı olacaktır.

Yine de bu durum kafein bağımlılarının son derece az bir kısmında görülmektedir.

4- Anksiyete

Kahveyi bırakmanızla birlikte anksiye atakları görebilirsiniz. Bu durum kendisi için vazgeçilmez hala gelmiş kahve bağımlılarında daha çok görülür. Nedeni ise, yetersiz kafein kaynağının beyinde kimsayal dengesizlikten kaynaklıdır.

5- Baş ağrılarının daha sık olmaya başlaması

Baş ağrısı kafein dozunun azaltılmasıyla en sık görülen yan etkilerden birisidir. Kan damarlarının genişlemesi sonucu beyne giden ve dönen kan miktarının artması baskıyı arttıracağı için gün içerisinde baş ağrıları olabilmektedir.

6- Düşük enerji

Kahve bağımlısı olmanın en önemli sebeplerinden birisi sağladığı enerjiden kaynaklıdır. Kahve içmeyi bıraktığınızda kafein düşüklüğüne bağlı olarak enerji kaybı olacaktır.

Oluşan Negatif Etkileri Ortadan Nasıl Kaldırırız?

Görüldüğü üzere kafein miktarını bir anda kesersek vücudumuz çokça tepki verebiliyor. Bizde bu etkileri en aza indirmek için bazı yöntemler kullanabiliriz.

1- Azaltarak bitirme

Bu etkileri azaltmak için aldığınız kahve miktarını da bir anda kesmek yerine zamana yaymak en mantıklısı olacaktır. Eğer günlük dört kahve içiyorsanız birinci hafta üç kahve, ikinci hafta iki kahve, üçüncü hafta bir kahve şeklinde bırakmayı deneyebilirsiniz.

2- Su içmeye odaklanın ve kahve yerine çay tercih edin

Su vücudun yenilenmesi için kullanılan en temiz kaynaklardan biridir. Bu nedenle her saat başı bir bardak su içmek size iyi gelecektir. Sabahları içtiğiniz kahve rutinleri için ise çayı tercih edebilirsiniz.

3- Egzersiz ve dinlenme

Egzersizler stres seviyesinin düşmesi için son derece önemlidir ve enerji seviyenizi arttırır. Vücudunuzdaki kan döngüsünü hızlandırır ve uzun vadede daha enerjik olmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun aktif kalmasına, ani tepkiler verebilmesine olanak sağlar.

4- Diyet değişikliği

Kafein düşüklüğüyle başa çıkmaya çalışırken bolca acıktığınızı fark edebilirsiniz. Şekerinizin düşmesiyle birlikte canınızın çektiğine saldırmak yerine sizi tok tutabilecek lifli gıdalar tercih etmeniz kiloda dengede kalmanıza yardımcı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.