Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık kalp ameliyatı olan bir hastanın ortalama iyileşme süresi 6 haftadır. Bu süre hastanın fiziki sağlık durumuna, ameliyat türüne ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir.

Hasta geçirdiği ameliyat sonrasında bazen kendini halsiz hissedebilir. İyileşme sürecinde normal olarak kabul edilen şikayetler zamanla ortadan kaybolmaktadır.

İyileşme dönemin de dikkat edilmesi gerekenler

Açık kalp ameliyatı sonrasında uykusuzluk ve yorgunluk gözükebilir Bu tür şikayetler özellikle yaşlı hastalardan daha çok duyulmaktadır. İyileşme dönemi sonra erdiğinde bu tür şikayetler de ortadan kalkacaktır. Fakat hastanın iyileşme sürecinde yani 6 haftalık bir zaman dilimin de sırt üstü yatması ve kendini yormaması gerekmektedir. Mümkün oldukça dinlenmesi ve ağır yüklerden uzak durması da son derece önemlidir.

Günlük yürüyüşler sırasında belli bir tempoyu açmamalı ve bedenini zorlayacak hareketlerden de uzak durmalıdır. Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun direnç ve savunma mekanizması zayıflamakta ve bu dönemde hasta kendini enfeksiyon riskini göz önünde tutmalıdır.

Yoğun bakım sürecinin sona ermesinden sonra 2 gün hastaya kimsenin yaklaşmaması tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinde mümkün oldukça hastaya yapılan ziyaretlerin kısa olması da gerekmektedir. Sigara içilen ortamda bulunmamalı ve ameliyat nedeni ile sigarayı bırakmışsa iyileştikten sonrada kesinlikle tekrar başlamamalıdır.

Kalp ameliyatı olmuş bir kişinin varis çorap giymesi de gerekmektedir. Özellikle sabah yataktan kalmadan çoraplar giyinmeli ve önerilen süre içinde kullanıma devam etmelidir

Hastanın mümkün oldukça temiz alanda bakılması gerekir. Bulunduğu ortamın sessiz ve sakin olması, uyku düzeninde sağlanması hastanın iyileşme dönemini hızlandırır. Yaklaşık 10 gün ılık su ile banyo yapması ve yaralarının iyileşmesi bitene kadar aşırı sudan bedenini koruması gerekmektedir.

Rahat ve geniş elbiseler giymeli ve beslenme düzenini de sağlaması iyileşme sürecini hızlandıran diğer faktörlerdir. Cinsel ilişkiden önce doktorunuz vermiş olduğu ilaçları kullanılın. Genel olarak günlük rutinlerinize devam ederek hasta modundan çıkmaya çalışın.
Alkol gibi vücudun kan değerlerini bozan zararlı maddelerden uzak durulmalı ve sağlıklı yaşamsal etkinliklere katılmanız önemlidir. Sonuç olarak sağlıklı bir birey olma adına sizi ve hayatınızı negatif anlamda etkileyecek unsurlardan uzak durun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.