Mucizevi Besin Zeytinyağı

Mucizevi Besin Zeytinyağı

Zeytin yağının tarihi Neden zeytinyağı tüketmeliyiz Zeytinyağının faydaları nelerdir? Zeytinyağı ömrü uzatır mı? Zeytinyağı tercihi? Zeytinyağının Hangi Özelliklerine bakılmalı Birkaç uyarı!

Zeytinyağının tarihi

Zeytinyağının tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir ve milattan önceye kadar dayanmaktadır. İlk kullanıldığı yer Ege havzası olmuştur. Arkeologlar araştırmalarında zeytin ve zeytin yaprağı kalıntılarına ilk defa burada rastlamıştır. Fakat hangi uygarlığın ilk olarak kullandığı tam olarak tespit edilememiştir. Zeytinyağı çok eskilerden beri sofralar da yerini almıştır. Beslenmenin yanında ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde de İnsan sağlığı üzerine yapılan çalışmalar sonucu, görülmüştür ki zeytinyağının sağlığımıza birçok faydalarının olduğu tespit edilmiştir.. Zeytinyağı, hem yiyecek olarak, hem de bitkisel ilaç yapımında kullanılmıştır. Günümüzde de kullanım alanı bir hayli fazladır. Birçoğumuz genel olarak zeytinyağını yemeklerde ve salatalarda kullanırız. Zeytinyağının bitkisel oluşu vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olması, kullanım alanı arttırmaktadır.

Neden zeytinyağı tüketmeliyiz?

Uzmanlara göre zeytinyağı sofralarımızın vazgeçilmez, yiyecekleri arasında olmalı. bitkisel oluşu, hiçbir yan etkisinin bulunmaması, diğer bitkisel yağlara göre daha zengin bir içeriğe sahip olması gibi… Uzayan bir liste, bitmeyen faydaları. Zeytin ve zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Sağlıktan tutun da, kişisel bakım ürünlerine kadar, birçok alanda kullanılır. ve ölçülü kullanıldığında hiçbir zararı yoktur. Bu durum zeytinyağına karşı ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Peki günlük ne kadar zeytinyağı tüketmeliyiz? Bu mucizevi bitkinin faydalarına bakıp da litrelerce zeytinyağı tüketmemeliyiz. Tüketimin de bir sınırı olmalı. Uzmanlara göre her sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı içilmesini çok önemli. İçilen bir kaşık zeytinyağı birçok rahatsızlığın önüne geçmektedir. Gün içerisinde 3 kaşık zeytin yağı tüketilebilir. Uzmanlar uyarıyor zeytinyağı kalorisi, yüksek bir besindir. Fazla tüketildiğinde faydalı olmak yerine, zararlı olmaya başlar. Obeziteye davetiye çıkarıyor, azı karar çoğu zarar.

Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Zeytinyağının insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. %100 doğal içeriği ile zeytinyağı gerçekten bin bir derde devadır. Zeytinyağı eskiden Anadolu’da ilaç olarak düşünülür ve hastalara içirilirmiş ,bir nevi bir ilaç gibi... Zeytinyağı üzerine birçok bilimsel çalışma yapılmış ve etkileri kanıtlanmıştır. Şimdi bu muhteşem yağın ne gibi faydaları var, onlara değinelim. Beden temizliğinde ve vücudumuzun yenilenmesinde etkin bir rol oynuyor. Başta karaciğer temizliği, vücuttaki toksinleri atarak vücudu arındırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Zararlı maddelerin vücuttan atılması ile birlikte karaciğer daha iyi görevini yerine getiriyor. Temizlenen bedenimiz yeniden saat gibi işleyen bir mekanizmaya sahip oluyor. Kronik tansiyon, hipertansiyon sorunları yaşayanlar için vazgeçilmez bir ürün... Kan basıncını dengeler, tansiyonun neden olduğu baş ağrısı ve oluşabilecek krizlerin önüne geçer. Kandaki şeker seviyesini düşürür, diyabet (şeker) hastaları rahatlıkla endişe etmeden tüketebileceği bir besindir. Zeytinyağı kalbe çok iyi gelmektedir. Kalp rahatsızlığı bulunanlar zeytinyağlı yemekleri tercih etmelidir. Zeytinyağı kalbin etrafını çevreleyerek, bir koruma duvarı oluşturur. Böylelikle yaşanacak kalp krizinin önüne geçer. Zeytinyağını uzmanlar dikkatle üzerinde durdukları önemli noktalarında biride, sabah aç karnına bir yemek kaşığı tüketilen zeytinyağının zindelik kazandırdığı stresin önüne geçtiği ve mide sorunları(ülser,gastirit,reflü) yaşayanlar için çok iyi bir tercih olacağını belirtiyor. Daha önceden de belirttiğim gibi zeytinyağının kullanım alanı çok geniş sağlık sektörü yanı sıra kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde de da kullanılmaktadır. Saç bakımı ve cilt bakımında vazgeçilmezdir. Erkekler başta olmak üzere saç dökülmesi, saç beyazlaması, saç kırılmasınada çok önemli düzeyde, kısa sürede olumlu faydaları bulunmaktadır. Saçları canlandırıp, saçın beyazlamasını geciktirmektedir. Gün boyu saçların parlak ve canlı kalmasını sağlar. Cilt bakımında, cilt temizlenmesinde ve canlandırılmasında önemli etkileri vardır. Cilt kırışıklıklarını geciktirme, bir noktaya kadar kırışıklıkları gidermede önemli derecede zeytinyağı ile yapılan masajların etkisi vardır. Hem cildi güzelleştiriyor, hem de ciltte oluşan leke ve bozulmaları geçirmektedir. Bedenimizdeki sarkmaları toparlar, cildimizi daha sağlıklı bir hale getirir. Günümüzde birçok kişisel bakım ürünü (şampuan ve sabunlar vb…) zeytinyağı içerdiğini görüyoruz. Bu mucize ürünün etkilerinin hepsini yazamayacağımız için burada kesiyoruz. Artık bu zengin mineral kaynağı olan besinle tanışmayanları, bir an önce tanıştırmak kalıyor bizlere.

Zeytinyağı ömrü uzatır mı?

Yapılan araştırmalarda zeytinyağı tüketenlerin daha fazla yaşadığı görülmüştür. Ülkemizde Aydın, Nazilli'de en uzun süre yaşayan insanların olduğu tespit edilmiştir. Tabi bu durum bilimsel olarak kanıtlanmamış olup üzerine çalışmalar sürmektedir. Bazı bilim adamları kesinlikle zeytinyağının ömrü uzattığı yönünde iddiaları vardır. Bu konuda yazılan bilimsel makaleleri okuyabilirsiniz.

Hangi zeytinyağı tercih edilmeli? Hangi Özelliklerine bakılmalı

Zeytinyağı seçiminde rengi bize fikir verebilir; fakat sadece rengi zeytinyağı tercih için yeterli değildir. Hele sıkı bir zeytinyağı tüketicisi değilseniz, hepsi aynıymış gibi görünür. Zeytinyağında ilk öncelikle rengi cezbetmeli, sonra asidik değerine bakılmalı. İçilebilir veya yemeklerde rahatlıkla kullanmanız için zeytinyağının asidi 0.8 ile 2.0 arasında bir değer olmalıdır; ama en iyi değer 0.8 dereceye sahip olanlardır. Zeytinyağını nerden temin etmeliyiz? Tercih size kalmış bence fabrikaya yerine, yerli üreticiden alırsanız daha iyi bir tercih yapmış olursunuz. Peki hiç anlamıyorsunuz, zeytinyağından anlayan, tecrübesi olan biri size yardım edebilir.

Son Birkaç uyarı!

Özellikleri düşünüldüğünde, zeytinyağını soframızdan eksik etmemeliyiz. Daha önceki bölümlerde uyarmıştım, yine belirteyim lütfen kararında tüketelim. İhtiyatlı davranmak, hekimimize danışmak isabetli olacaktır. Sağlık sorunları olanlar mutlaka danışarak tüketmeliler.Sağlık şakaya gelmez. Zeytinyağı kullanımı ülkemizde yeteri seviyede değil ne yazık ki! Akdeniz kuşağında bulunan ülkemiz, zeytin ve zeytinyağı bakımından zengin bir ülke; Fakat çoğumuzun bu mucizeden haberi yok. Toplum sağlığı için, ülkemizin geleceği için zeytinyağı tüketimi arttıralım. Mutlu ve sağlıcakla kalın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.