Vajinal Enfeksiyon Nedir ve Bu Soruna Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Vajinal Enfeksiyon Nedir ve Bu Soruna Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Dünyada kadın nüfusun yaklaşık olarak u'inin, hayatlarında en az bir kez vajinal enfeksiyon sorunu yaşadığı bilinmektedir.

Peki bu kadar yoğun görülen bir sorunu tetikleyen sebepler nelerdir? Bilim insanlarının araştırmalarına ve gözlemlerine göre, çoğu vaka yetersiz düzeyde yapılan vajinal temizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda vajinal enfeksiyona karşı alınması gereken tedbirlerden, nelerden kaçınılması gerektiğinden ve doğru bakımın nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

1. Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Bakteriler genellikle kötücül ve cilt için zararlı canlılar olarak bilinir. Bu yüzden onlara karşı savaşan temizlik ürünleri kullanmaya özen gösteririz. Çoğu bakterinin zararlı olduğu doğrudur; fakat bunların yanında cildimizin sağlığı için ihtiyaç duyduğumuz bakteriler de bulunmaktadır. Vücudun sahip olduğu doğal bakteri florası, cildin koruyucu tabakasını düzende tutar. Bu sayede vücudu mikrobiyal saldırılara karşı korur. Vajinal ortamda da etkili olan bu saldırılar, bu bölgenin asidik reaksiyonuna yol açan patojenlere karşı koyan laktobasiller tarafından önlenir. Bununla birlikte, çeşitli faktörlere bağlı olarak vücudun koruyucu bakteri florası bozulabilir. Bunun sonucunda cildimiz mikroplara karşı savunmasız hale gelir ve iltihaplanmayla sonuçlanan bir süreç yaşanır.

2. Vajinal Enfeksiyonun Nedenleri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyonun temel nedenleri şunlardır:

- Bakteriyel iltihaplanma sorunu yaşayan bir kişiyle cinsel temas kurmak.

- Vajinanın farmakolojik bileşimler içeren bir ürün kullanılarak temizlenmesi.

- Vajinaya doğrudan su tutarak temizleme alışkanlığı.

- Yanlış iç çamaşırı seçimi (cildi sıkan iç çamaşırı bölgenin nefes almasını engeller. Bu yüzden tahrişlere ve enfeksiyon oluşumuna sebep olur).

Bu sorunla ilgili olarak doktora başvurduğumuzda genellikle bir antibiyotik ve bunun yanında koruyucu işlevli bir başka ilaç daha reçete eder. Bu koruyucu ilacın görevi, vücudu antibiyotiğin güçlü etkilerine karşı korumak ve cildin doğal florasını tahribattan kurtarmaktır.

Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıdalardan biridir. Bu yüzden hastalık sırasında sıkça tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer vücudumuzu bu koruyucu ürünlerle desteklemezsek hızla yayılan bir bakteri istilasına maruz kalabiliriz.

3. Doğru Bir Vajinal Temizlik Nasıl Olmalıdır?

Bu bölgedeki enfeksiyonların nedeni yetersiz ya da özensiz yapılan temizlik alışkanlıklarıdır. Vajina bölgesi özel bir bakım gerektirir. Bunun için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz:

- Yalnızca bu amaç için üretilmiş ürünleri kullanın. Vajinal temizlik ürünlerinde parfüm ve paraben gibi koruyucu maddeler kullanılmaz. Ayrıca vajinal ortama uyum sağlaması için uygun bir pH değerine sahip olurlar.

- Bölgeyi daima yukarıdan aşağıya doğru, nazik hareketlerle temizleyin. Bir bakteri yuvasından farksız olan sünger ya da lif kullanmayın. Bunların yerine cildinize uygun bir duş sabununu kullanın. Vajinal bölgeyi sabunladıktan sonra suyla durulamayın; temiz bir kağıt havluyla kurulayın.

- Vajinal bölgenin sürekli olarak temizlenmemesi gerekir. Biraz paradoksal gibi gelse de, sürekli temizlik en az yetersiz temizlenme kadar zararlıdır. Fazla temizlik vajinal florayı bozacaktır.

- Regl döneminde çeşitli temizlenme yollarını düzenli aralıklarla değiştirerek kullanmalısınız. Banyo yapmanın yanı sıra özel bölgeler için nemlendirici mendiller veya solüsyonlardan da faydalanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.