Güneş Yanığı Nedir? / Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığı Nedir? / Ne İyi Gelir?

Tatil zamanlarının en sık sorunu diyebiliriz. Fazla güneşe maruz kalmayla oluşan güneş yanığının bulunduğu kısımda iltihap meydana gelebilir.

En başat aman bir güneş yanığı nasılsa… diyor olabilirsiniz. Ancak fazla güneş ışınlarına maruz kalmak kanser etkisi yarattığını bilmelisiniz. Özellikle açık renkli tende daha sık etki bıraktığını söyleyebiliriz. Fazla güneş maruzundan kurtulmak için en önemi tedbir güneşte kalma süresinin 30 dakikadan fazla olamaması, güneşin dik düştüğü öğle saatlerinde güneşlenmenin tehlikeli olacağını ve mutlaka bir güneş koruyucu kullanılması gerektiğini bilmektir. Güneşten özellikle açık tenli kişiler etkilendiği gibi aynı zamanda çocuklarda fazlasıyla zarar görür. Mutlaka kendimizi korurken çocuklarımızı 2 kat daha korumamız gerektiğini bilelim. Güneş gözlüğü, şapka, krem vb. ile güneşe temasımızı aza indirgeyelim. Evet güneş D vitamini bakımından oldukça zengin almamız gereken önemli bir madde. Ancak tedbirli bir alışveriş olmalı. D vitamini almak için güneşe 30 dakikadan fazla maruz kalmayın. Özellikle suda olduğunuz zaman fazla yandığınızı bilmelisiniz. Bu yüzden saatlerce suda kalmamalısınız. Birkaç gün tedbirli bir şekilde suya girerek ve güneşlenerek cildinizi hem korumuş hem de bronz bir tene kavuşmuş olursunuz. Güneş yanığına maruz kalan kişiler ve çocuklarda 48 saat acı ve yanma hissi görülebilir. Bu süreçte sabah öğle ve akşam olmak üzere nemlendirici sürülmelidir. Yanık olan kısım kaşınabilir mümkün olduğu kadar tahriş etmemeye ve dokunmamaya çalışın. Su toplayabilir. Su toplayan bölgeyi iltihap kremi sürerek patlatabilir ve mikrobunu alabilirsiniz.

Güneşten etkilendiğinizi nasıl anlarsınız?

• Bulantı

• Kusma

• Baş ağrısı

• Ateş

• Titreme

• Boyun tutulması

Bu gibi durumların aşırıya kaçması halinde mutlaka doktora başvurunuz.

Eğer bebekler veya çocuklar bu durumdan etkilendilerse direk doktora başvurunuz.

Bu etki en fazla 48 saat sürer. 48 saat sonrası artan bir şekilde aynı etkileri görürseniz doktora başvurunuz.

Kızarıklık meydana gelen yerlerde soyulmalar meydana gelecektir canınızı acıtacak bir şekilde bölgeye dokunmayınız. Nemlendirici sayesinde soyulmalar geçecektir.

Nemlendiricinizi iyi tercih edin. İçerisinde alkol oranı fazla bulunan kreminiz sizin canınızı daha çok yakabilir.

Kolonya gibi alkol bulanan dezenfektanları yanıl bölgeye kullanmayınız.

Peki ne iyi gelir?

Cildinizi soğutmalısınız! İster soğuk su ile duş alımı yapabilirisiniz isterseniz de soğuk suya batırılmış bir havlu ile bölgeyi soğutabilirsiniz. Bol su tüketimi yapın! Güneşe fazla maruz kaldığınız için vücuttan oldukça su atılacaktır. Bunun yerine gelmesi ve yanık bölgenin iyileşmesi için su tüketimi önemlidir. Geleneksel olarak da bilinen yoğurtta uygulanabilir. Yoğurt hem yanık bölgeyi tedavi eder hem de acıyı yanma hissini azaltır. Yalnız fazla süt ürünlerinin temasından cildinizi koruyun. Aynı şekilde diş macunu da iyi geldiği söylenir ancak diş macunu daha çok yanık bölgeyi tahriş edecektir. Papatya ve aloe vera yanık bölgeye uygulanabilir. Hem tedavi eder hem de acıyı azaltır. Bitkisel çözümler her zaman öncelliğimiz olmalıdır. Ancak eğer ki bu bitkilere karşı bir alerjik durumunuz varsa uygulamayın veya alerjik durumunuzun olup olmadığını test etmek için en önce temiz bir cilde uygulayın. Pek çoğumuz evde çözümler arayacaktır. Basit gibi görünen güneş yanığı ciddi sorunlar çıkarabilir eğer sizi rahatsız edici bir güneş yanığı yoksa zaten kısa sürede yukarıda ki uygulamalardan sonra tedavi edilecektir. Ancak ciddi hasar meydana gelmiş deride mutlaka doktora başvurmalısınız. Aksi taktirde hem tedavi olmayacak hem de daha fazla zarar görecektir.

Hepinize sağlıklı günler dileriz…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.